Cerkve pastorja Jonesa pravi, da je treba izpostaviti islam zaradi tega, kar je - nasilna in zatiralska vera. Foto: EPA
Cerkve pastorja Jonesa pravi, da je treba izpostaviti islam zaradi tega, kar je - nasilna in zatiralska vera. Foto: EPA
Koran
Do napovedi sežiga Koranov prihaja v občuljivem času napetih odnosov med Američani in islamom. Foto: EPA
Sežig Korana

Terry Jones je vodja samooklicane Cerkve, ki šteje le okoli 50 registriranih vernikov, zato si je izmislil poceni način, da bi jih pridobil še več. Za deveto obletnico terorističnih napadov na ZDA je napovedal sežig Koranov, ki mu jih po pošti pošiljajo nestrpneži z vseh koncev države.

"Razkrili bomo, da je islam veliko nevarnejši in nasilnejši, kot misli večina," je dejal Jones, ki doma ne zapusti brez pištole. Sam pridiga, da islam prihaja od hudiča, zato ker ni skladen s krščanstvom in po njegovem mnenju mu je treba poslati nedvoumno sporočilo, kar namerava storiti z javnim sežiganjem islamskih svetih knjig. Dogodek je poimenoval mednarodni dan sežiganja Korana.

Čeprav mu gasilci niso izdali dovoljenja za javno sežiganje Koranov, pa njegovi odvetniki zatrjujejo, da velja pravica do izražanja, ki je zagotovljena s prvim dopolnilom k ameriški ustavi, zato mu sežiga ne morejo zakonito preprečiti.

"Idiotsko in neameriško dejanje"
S svojo namero je Jones sprožil val kritik in obsodb. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je na večerji v State Departementu v čast bližajočemu se koncu muslimanskega svetega meseca ramazan dejala: "Vesela sem jasne, nedvoumne obsodbe tega nespoštljivega, sramotnega dejanja."

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je dejanje označil za "idiotsko", za tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Phillipa Crowleyja pa je "neameriško". Sam je izrazil upanje, da bo do sobote še več Američanov dvignilo glas in obsodilo to dejanje.

Enoglasno so Jonesa obsodili tudi ameriški krščanski, muslimanski in judovski voditelji. Washingtonski kardinal Theodore McCarrick in Michael Kinnamon iz Nacionalnega sveta cerkva sta v skupni izjavi izrazila skrb zaradi "protimuslimanske vročice" in ogorčenje zaradi "takega nespoštovanja svetega besedila".

Predsednica Islamskega združenja v Severni Ameriki Ingrid Mattson je muslimane v tujini pozvala, naj "naredijo korak nazaj" in naj ne posnemajo "hrupnih glasov krščanskih skrajnežev" v ZDA za opravičevanje dejanj proti Judom in kristjanom.

Najbolj resno opozorilo je prišlo iz Kabula, kjer je poveljnik ameriških in Natovih sil v Afganistanu general David Petraeus v izjavi za javnost dejal, da bi lahko sežiganje Koranov ogrozilo življenja ameriških vojakov in oslabilo njihova prizadevanja pri stabilizaciji nemirne države. Bolj črn scenarij pa je napovedal imam v Afganistanu Mohamed Muktar: "Verniki se bodo nemudoma odzvali tako, da bodo pobili vse Američane, ki jih bodo videli, Vseeno kje, povsod po svetu jih bodo pobijali.."

Sežig Korana