Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je prvič po napadu na otok nagovoril narod. Foto: EPA
Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je prvič po napadu na otok nagovoril narod. Foto: EPA
Jeonpjeong
Južna Koreja je že začela z evakuacijo otoka Jeonpjeong. Foto: EPA

Li Mjung Bak, ki je imel po severnokorejskem napadu prvi televizijski nagovor narodu, je Pjongjangu zagrozil, da bo moral plačati ceno za nečloveški topniški napad, saj Severna Koreja, kot kaže, prezira tudi življenja otrok. "Ne morem si pomagati, da ne bi izrazil jeze zaradi krutosti severnokorejskega režima, ki prezira celo življenja otrok. Zagotovil bom, da bo Severna Koreja plačala ceno za kakršnokoli provokacijo," je povedal Li.

V sedem minut trajajočem govoru je južnokorejski predsednik prevzel odgovornost, ker ni uspel zavarovati državljanov in njihovega premoženja. "Čutim veliko odgovornost, ker mi ni uspelo zavarovati življenj ljudi in njihovega premoženja," je povedal predsednik, ki se je po napadu znašel pod valom kritik za spodrsljaje vodgovoru na napad s severa. V Južni Koreji sicer ni neobičajno, da visoki uradni odstopijo, se opravičijo ali prevzamejo odgovornost, če je njihova vlada tarča javnih kritik.

Kitajska poziva k diplomatski rešitvi spora
Grožnjo je Li izrekel le dan potem, ko je Kitajska, sicer zaveznica Severne Koreje, pozvala, naj z diplomatskimi sredstvi razrešijo krizo na Korejskem polotoku, ki se je začela po torkovem topniškem napadu na južnokorejski otok Jeonpjeong, ki je zahteval štiri smrtne žrtve - dva marinca in dva civilista.

Na diplomatski poziv Kitajske k "izrednim in takojšnim posvetom" vodij delegacij držav, ki sodelujejo v šeststranskih pogovorih o Severni Koreji, se južnokorejski predsednik ni odzval.

Je Seul začel z evakuacijo otoka?
Za otok Jeonpjeong so na zahtevo južnokorejske vojske razglasili za območje, kamor je civilistom prepovedan dostop, ta odločitev pa bi lahko po oceni poznavalcev pomenila začetek evakuacije otoka. Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo o morebitni evakuaciji okoli 300 otočanov še razpravljali.

Razmere na Korejskem polotoku so sicer iz dneva v dan bolj napete, južnokorejska in ameriška vojska pa prav zdaj tam izvajata skupne vojaške vaje, kjer sodeluje tudi ameriška letalonosilka George Washington. Pjongjang je omenjene vojaške vaje že označil za provokacijo.