Kairo je v desetih dneh postal pravo vojno območje. Foto: EPA
Kairo je v desetih dneh postal pravo vojno območje. Foto: EPA
Šveglova vztraja v Kairu, čeprav mesto postaja za novinarje izjemno nevarno. Foto: MMC RTV SLO

Nad Kairom se dviga dim, težek zrak zapira pot sončnim žarkom. Vojska je zavzela mesto, obkolila Trg osvoboditve. Mnogi protestniki ne verjamejo več, da je na njihovi strani.


Vojaki so sinoči znova dopuščali, da so se plačanci znašali nad protestniki. Med novinarji se širijo novice o švedskem kolegu, ki so ga menda zabodli tu na mostu, ki povezuje Zamalek s središčem mesta.
Vsak dan z Gunnarjem prečkava ta most, ko greva snemat, ko se vračava. In zvečer v trdi temi, ko odhajam v studio, da se oglašam v Slovenijo. Včeraj so me svarili, naj ne grem, neki vojak me je celo pol poti spremljal. Še dobro, da nisem vedela, kaj se je zgodilo tik, preden sem sama prečkala ta most.
Pot iz pekla
Jutro je sončno in sveže, toda zrak je nekam težak, vsem nam je malo neprijetno, mesto ni nič kaj vabljivo. Od tistega starega Kaira, ki je nekoč bil tudi moj dom, ni ostalo prav veliko. Vse prijetne kavarne so zaprte, pred njimi stojijo vaške straže, ljudje s kiji, palicami za golf, koli branijo svoje imetje. Pozdravljamo se, čeprav se ne poznamo, tako je prijetneje.
Turisti, tisti, ki so bili na konferencah in tečajih, množično odhajajo, kregajo se za prostor na avtobusu, kot da bi bil zadnji, ki pelje iz pekla. Avtobus ima oboroženo spremstvo, ti, ki odhajajo z lastnimi avtomobili, so lahke tarče roparskih tolp, ki so si omislile svoje nadzorne točke.

Državna televizija - propagandni aparat
Neki Norvežan je menda moral plačati 2.000 dolarjev, da so ga spustili do letališča, nekatere druge so pometali iz avtomobilov. Tujci smo zagotovo tarče, saj nacionalna televizija poroča, da smo prav mi, tuji novinarji, krivi za to, kar se dogaja v Egiptu. Nekaj so jih zajeli v hotelu Hilton sredi mesta, a jim je vojska v ključnem trenutku priskočila na pomoč. Neki drugi hotel so obkolili, da bi novinarjem preprečili pot na trg, kjer se zbirajo protestniki, da bi jim onemogočili poročanje.
Nacionalna televizija že dva dni predvaja en in isti posnetek Kaira. Opusteli most čez reko Nil, nekaj mimoidočih; nikoli ne pokaže posnetkov trga Tahrir, kjer vztrajajo protestniki. Najbolj znana voditeljica glavne informativne oddaje na državni televiziji je odstopila in dejala, da ne želi biti gonilna sila propagandnega aparata.


Gost Al Jazeere English o dogajanju v Egiptu je bil tudi priznani slovenski filozof Slavoj Žižek Zaključek pogovora si lahko ogledate v spodnjem videu!