Abdulah se je umaknil iz tekme za predsedniški stolček. Foto: Reuters
Abdulah se je umaknil iz tekme za predsedniški stolček. Foto: Reuters
Hamid Karzaj
Volitve bi morale potekati naslednjo soboto. Foto: EPA
Karzaj sam na volitve

umaknil iz predsedniške bitke in je Hamid Karzaj ostal edini kandidat, bodo drugi krog volitev vseeno izvedli.

To je sporočil vodja tamkajšnje volilne komisije. V drugem krogu volitev 7. novembra bi se moral Abdulah pomeriti s trenutnim predsednikom Hamidom Karzajem. "Te odločitve ni bilo lahko sprejeti, a na volitvah ne bom sodeloval," je dejal pred svojimi privrženci v Kabulu in dodal, da kljub svojemu umiku ne poziva k bojkotu volitev.

Nekdanji zunanji minister Abdulah je v sobotnem sporočilu kot pogoj, da bi sodeloval v drugem krogu volitev, zahteval odstop ključnih volilnih uradnikov, ministrov vlade in guvernerjev provinc, saj bi le tako lahko ublažili obtožbe o prevarah in korupciji ter izvedli kolikor toliko poštene in svobodne volitve. Rok za odstop omenjenih se je iztekel v soboto ob polnoči, Karzaj pa njegovih zahtev ni želel upoštevati.

Hamid Karzaj
- Prvi predsednik Afganistana, izvoljen na splošnih volitvah.
- V 80. letih nasprotoval sovjetski okupaciji.
- Kritiki trdijo, da je storil malo za omejitev korupcije.

Že pred tem je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton dejala, da Abdulahov umik ne bo razveljavil legitimnosti volitev. "V Afganistanu imamo položaj, s katerim smo sprijaznili tudi že v ZDA. Zaradi kombinacije različnih vzrokov se je eden izmed kandidatov odločil, da odneha," je Clintonova dejala iz Združenih arabskih emiratov, kjer je bila na obisku.

Abdulah z mislimi že korak naprej?
Kot poroča BBC-jev dopisnik iz Kabula, zaradi Abdulahovega umika ni znano, kaj se bo v državi dogajalo zdaj, pa tudi zakonsko tak položaj ni jasno opredeljen.

Pojavljajo se tudi namigovanja, da bi bila Abdulahova poteza lahko skrbno premišljena in da bi lahko pripeljala do vlade narodne enotnosti. Iz Karzajevega tabora so že sporočili, da si želijo, da bi Karzaj naslednjo soboto kljub temu sodeloval na volitvah in zmagal.

Abdulah Abdulah
- Nekdaji očesni kirurg.
- Med talibansko vlado vodja Severnega zavezništva.
- Iz Karzajevega kabineta odstranjen leta 2006.

Na tisoče nepravilnih glasovnic
Drugi krog volitev, ki je potekal 20. avgusta, so zaznamovale številne prevare, poneverbe in nepravilnosti, ki so bile v Karzajevo korist. Karzaj je tako glede na prve uradne izide sicer zmagal na volitvah, a je komisija za volilne pritožbe (ECC), nad katero so bdeli Združeni narodi, ugotovila, da več sto tisoč glasovnic ni veljavnih. V poročilu so zapisali, da so našli jasne in prepričljive dokaze o nepravilnostih na voliščih po vsej državi.

Po podatkih ECC-ja se je tako delež glasov, namenjenih Karzaju, po preiskavi spustil na 49,67 odstotka, kar pa je pod zahtevano mejo 50 odstotkov plus en glas, ki bi jih moral dobiti, če bi si želel nov mandat zagotoviti že v prvem krogu. Abdulah je avgusta prejel 31 odstotkov glasov.

Karzaj sam na volitve