Abdulah Abdulah je kot pogoj za svojo udeležbo na volitvah postavil ultimat, da morajo odstopiti nekateri, ki naj bi bili odgovorni za poneverbe v prvem krogu volitev. Foto: EPA
Abdulah Abdulah je kot pogoj za svojo udeležbo na volitvah postavil ultimat, da morajo odstopiti nekateri, ki naj bi bili odgovorni za poneverbe v prvem krogu volitev. Foto: EPA
Volitve
Komisja je ugotovila številne nepravilnosti v prvem krogu volitev. Foto: EPA

Nekdanji zunanji minister Abdulah je kot pogoj, da bo sodeloval v drugem krogu volitev, zahteval odstop ključnih volilnih uradnikov, ministrov vlade in guvernerjev provinc, saj bi le tako lahko ublažili obtožbe o prevarah in korupciji in izvedli kolikor toliko poštene in svobodne volitve. Rok za odstop omenjenih se izteče v soboto ob polnoči, se je pa Abdulah ta teden srečal s predsednikom Karzajem, ki je njegove zahteve po odstopih že zavrnil.

Abdulahov svetovalec je v petek povedal, da se je njegova ekipa odločila, da naj ne bi sodeloval na volitvah, Ian Pannell z BBC-ja pa poroča, da to še ne pomeni dejanskega odstopa od volitev in da naj bi Abdulah dokončno odločitev sprejel ta konec tedna. Je pa poudaril, da obstaja zelo velika možnost, da bo nekdanji zunanji minister svojim privržencem sporočil, da se ne bo potegoval za zmago na volitvah, in jim svetoval, naj tudi oni bojkotirajo glasovanje.

Talibani grozijo z nasiljem
Drugi krog volitev, kjer naj bi se pomerila Hamid Karzaj in Abdulah Abdulah, je napovedan za 7. novembra. Vprašanje pa je, koliko ljudi se bo dejansko udeležilo volitev, saj je bila udeležba že v prvem krogu le 40-odstotna, poleg tega pa so talibani pozvali k bojkotu volitev in vsakemu, ki bo oddal glas, zagrozili z nasiljem.

Številne prevare v prvem krogu
Prvi krog volitev, ki je potekal 20. avgusta, so zaznamovale številne prevare, poneverbe in nepravilnosti, ki so bile v Karzajevo korist. Karzaj je tako glede na prve uradne izide sicer zmagal na volitvah, a je komisija za volilne pritožbe ugotovila, da več sto tisoč glasovnic ni veljavnih. V poročilu so zapisali, da so našli jasne in prepričljive dokaze o nepravilnostih na voliščih po vsej državi.

Natančnega števila neveljavnih glasov sicer niso razkrili, jasno pa je, da je neveljavnih več sto tisoč od skupno pet milijonov oddanih glasovnic in da so neveljavni glasovi z 210 volišč po vsej državi. Med dokazi za poneverbe so neprepognjeni volilni lističi, enako označena več kot polovica glasovnic s posameznega volišča in sto lističev z enakimi oznakami. Misija Združenih narodov (Unama) je tako napovedala, da bo za drugi krog zamenjala okoli 200 okrajnih vodij volilnih komisij, kar je več kot polovica.