Med protestniki na ulicah Barcelone so bili tudi podporniki škotskega referenduma o neodvisnosti, ki bo 18. septembra. Foto: Tilen Jamnik
Med protestniki na ulicah Barcelone so bili tudi podporniki škotskega referenduma o neodvisnosti, ki bo 18. septembra. Foto: Tilen Jamnik
Katalonci zahtevajo izpeljavo referenduma
Katalonci vse glasneje zahtevajo neodvisnost

Katalonci so ulice preplavili natanko teden pred škotskim referendumom o neodvisnosti, ki ga bodo regionalne oblasti izvedle v dogovoru z vlado v Londonu. Glede na zadnje ankete sta tabora podpornikov in nasprotnikov samostojne poti Škotske po več kot 300 letih zveze izenačena.

Organizatorji shoda sicer pričakujejo, da bo protest odigral odločilno vlogo na poti Katalonije v drugačno prihodnost. "Zdaj je čas," piše na rdečih in rumenih majicah protestnikov, ki naj bi se jih po oceni organizatorjev zbralo skoraj pol milijona.

Protestniki polnijo dve pomembni prometnici v katalonski prestolnici - avenijo Diagonal in Gran Vio, saj želijo na skupni dolžini 11 kilometrov oblikovati človeško verigo v obliki črke V, ki je prva črka besede "votar" (voliti). Zahtevajo pravico do priprave referenduma o neodvisnosti Katalonije 9. novembra, ki mu Španija nasprotuje. Protestniki so postavili tudi 947 simboličnih volilnih skrinjic, za vsako od katalonskih občin.

Zborovanje poteka na dan nacionalnega praznika, ki za številne pomeni dan, ko je pokrajina izgubila avtonomijo - 11. septembra 1714 je Barcelona v vojni za nasledstvo padla v roke vojske španskega kralja. Natančno 300 let pozneje želijo Katalonci vnovič doseči neodvisnost. Današnje zborovanje so simbolično začeli ob 17.14 po tamkajšnjem času (po letnici 1714).

Španska vlada nasprotuje referendumu
Protestniki želijo španski vladi premierja Mariana Rayoja pokazati, da je velik del 7,6 milijona prebivalcev Katalonije za njeno neodvisnost. Poleg tega želijo pritisniti na predsednika katalonske vlade Artura Masa, da referendum, ki ga nameravajo izvesti 9. novembra, izvede v kakršnih koli okoliščinah.

Španska vlada namreč izvedbi ostro nasprotuje in se pri tem sklicuje na ustavo, ki Kataloniji ne daje te pravice. Katalonski parlament želi spričo tega sprejeti zakon, ki bi referendumu nudil ustrezno pravno podlago. Precej jasno se sicer zdi, da španski ustavni sodniki referenduma ne bodo dopustili.

Katalonci zahtevajo izpeljavo referenduma
Katalonci vse glasneje zahtevajo neodvisnost