Proti zahtevi Katalonije za razpis referenduma o neodvisnosti je glasovalo kar 299 poslancev. Foto: EPA
Proti zahtevi Katalonije za razpis referenduma o neodvisnosti je glasovalo kar 299 poslancev. Foto: EPA
Artur Mas
Katalonski predsednik Artur Mas je po glasovanju povedal, da se ne bo predal in da bo Katalonija našla pravno sprejemljiv način, da izpelje referendum. Foto: EPA

Po razpravi, ki je trajala kar sedem ur, je 299 poslancev glasovalo proti katalonski zahtevi za razpis referenduma, 47 poslancev je oddalo svoj glas za katalonski referendum, en poslanec pa se je glasovanja vzdržal. Proti so tako glasovali poslanci vodilne konservativne ljudske stranke (PP), opozicijski socialisti in poslanci sredinske Unije za razvoj in demokracijo (UPyD), zahtevo za referendum pa sta podprli katalonska in baskovska nacionalna stranka.

Španski premier Mariano Rajoy je po glasovanju dejal, da bi imel referendum o neodvisnosti Katalonije, ki ga napovedujejo za 9. november, katastrofalne gospodarske posledice tako za Katalonijo kot za Španijo. "Rad imam Katalonijo, kot bi bila moja. Skupaj vsi pridobimo, ločeni pa vsi izgubimo. Ne gre le za vprašanje prava, ampak tudi čustev. Ne znam si predstavljati Španije brez Katalonije in ne Katalonije zunaj Španije in Evrope," je povedal Rajoy.

Španska vlada vztraja tudi, da bi bil referendum nezakonit, saj lahko skladno s špansko ustavo referendum skliče le nacionalna vlada v Madridu, ne pa tudi avtonomne pokrajine, kot je Katalonija. "Tega, kar prosi Katalonija, ni mogoče dopustiti, saj ustava tega ne dovoljuje," je povedal Rajoy.

Katalonske oblasti vztrajajo, da bodo referendum izpeljale
V Kataloniji so ves čas poudarjali, da je glasovanje v španskem parlamentu zgolj formalnost, zato se katalonski predsednik Artur Mas glasovanja ni niti udeležil. Katalonske oblasti so po glasovanju sporočile, da bodo kljub glasu proti v španskem parlamentu vztrajale pri izvedbi referenduma, in tako naj bi katalonski volivci 9. novembra le odločali o tem, ali naj Katalonija postane neodvisna država.

"Španija se boji, da bi Katalonci glasovali. Za nekatere je zadeva zdaj končana, a jim kot predsednik Katalonije sporočam, da to še zdaleč ni konec," je po glasovanju v parlamentu v Madridu povedal Mas. "Katalonske institucije bodo iskale načine, kako v okviru prava najti način, da izvedemo glasovanje," je še dodal.

Rajoy je že napovedal, da bo uporabil tudi sodišče, če bo potrebno, da bo prepovedal referendum v Kataloniji. Mas je ob tem dodal, da Katalonija nikakor ne bo kršila zakona ter da bo, če bodo sodišča prepovedala referendum, izkoristil priložnost na naslednjih volitvah, ki so napovedane za leto 2016, in glasovanje o neodvisnosti izpeljal takrat. Katalonski predsednik namreč trdi, da posvetovalno vprašanje, ki ni zavezujoče, ne more biti prepovedano.

Katalonija za krizo krivi predvsem slabo vodenje španske vlade
Katalonija je s 7,5 milijona prebivalcev najbogatejša španska regija, ki predstavlja kar petino španskega gospodarstva in 16 odstotkov španske populacije. V zadnjih letih se, tako kot vsa Španija, spopada s hudo gospodarsko krizo in visoko brezposelnostjo, kar Katalonci kljub razmeroma visoki stopnji avtonomije znotraj Španije pripisujejo predvsem španski vladi in zakonodaji ter slabemu upravljanju v obdobju krize.