Ankete kažejo, da bi za neodvisnost glasovala približno polovica Kataloncev. Foto: EPA
Ankete kažejo, da bi za neodvisnost glasovala približno polovica Kataloncev. Foto: EPA

V skladu s špansko ustavo lahko le osrednji parlament odloča o izvedbi referendumov, pričakovati pa je, da bo Madrid predlog zavrnil.

Politične stranke v Kataloniji so decembra dosegle okviren dogovor o referendumu o neodvisnosti, za datum njegove izvedbe pa določile letošnji 9. november. Na referendumu bi volivcem postavili dve vprašanji: "Ali menite, da bi Katalonija morala biti država? Če da, ali želite, da je ta država neodvisna?"
Razkol med socialisti
Predlog se sicer že od začetka zdi obsojen na propad. Tako konservativna Ljudska stranka premierja Mariana Rajoya kot tudi opozicijski socialisti so namreč odločno proti izvedbi tovrstnega referenduma. Tako je pričakovati, da bo parlament v Madridu predlog Kataloncev s prepričljivo večino zavrnil.

Današnje glasovanje v regionalnem parlamentu je sicer poskrbelo za javni razkol katalonskih socialistov. Trije poslanci so namreč v nasprotju z zahtevo stranke glasovali za predlog. Grozi jim izključitev iz poslanske skupine. Župan mesta Lleida Angel Ros, prav tako iz vrst socialistov, pa je zaradi nestrinjanja z odločitvijo vodstva stranke že vrnil poslanski mandat.