Katalonci si prizadevajo za neodvisnost. Foto: EPA
Katalonci si prizadevajo za neodvisnost. Foto: EPA

Za izjavo je glasovalo skoraj 70 odstotkov poslancev iz vrst nacionalistične stranke CiU-ja katalonskega premierja Arturja Masa, njene zaveznice ERC-ja in dveh manjših separatističnih strank.

Proti so glasovali poslanci konservativne Ljudske stranke (PP) španskega premierja Mariana Rajoya, glavne opozicijske Socialistične stranke in manjše stranke Ciutadans.

Mas je napovedal, da bo referendum o neodvisnosti leta 2014. Njegovim načrtom nasprotuje vlada v Madridu, ki je napovedala, da bo ljudsko glasovanje poskušala preprečiti s pomočjo ustavnega sodišča.

V sprejeti izjavi piše, da je pokrajina na severovzhodu Španije "suveren politični in pravni subjekt" s pravico odločanja o lastni prihodnosti. V besedilu je bila Katalonija sprva omenjena kot prihodnja država, a je bil pozneje ta zapis izbrisan.

Mas je sprejetje izjave označil za zgodovinski dogodek. Dokument zagotavlja, da bo referendum organiziran v demokratičnih razmerah, katalonski parlament pa je obljubil, da bo o tem procesu razpravljal s špansko državo, z evropskimi institucijami in mednarodno skupnostjo.

Mas se zaveda, da bo Madrid zavrnil njegov referendum, zato napoveduje boj pred evropskimi sodišči.