Privrženci opozicijskega kandidata se nočejo sprijazniti s porazom. Foto: Reuters
Privrženci opozicijskega kandidata se nočejo sprijazniti s porazom. Foto: Reuters
Nasilje po volitvah v Keniji

Predsedstvo EU-ja je vse vpletene strani pozvalo k nadaljevanju dialoga in iskanju rešitve po demokratični poti ter izrazilo sožalje zaradi smrtnih žrtev nasilja. To je izbruhnilo po objavi izidov predsedniških volitev, ki jih je tesno dobil dozdajšnji predsednik Mvai Kibaki. Razočarani privrženci opozicijskega kandidata Raila Odinge so se zgrnili na ulice, kjer je v protestih umrlo okoli 150 ljudi, čeprav opozicija trdi, da je bilo žrtev 250.

Kenija je znana kot ena izmed mirnejših afriških držav, vendar so nasilni izgredi po volitvah spremenili to podobo. Slovenija in zahodne države so kenijske oblasti pozvale, naj uvedejo preiskavo o volitvah, ki so vzhodnoafriško državo pognale v eno največjih kriz.

Opazovalci opozarjajo na nepravilnosti
Evropski opazovalci menijo, da so bile volitve daleč od doseganja mednarodnih standardov, še posebej končno štetje glasov. Potem ko je med štetjem kazalo na tesen izid, vendar vseeno na zmago Odinge, se je na koncu obrnilo v prid Kibakija, ki je zmagal le za okoli 200.000 glasov.

EU zahteva preiskavo volitev
Medtem ko je Washington najprej Kibakiju čestital za zmago, pa so nato vseeno izrazili skrb zaradi nepravilnosti na volitvah. Članice Evropske unije so se izognile čestitki in zahtevale preiskavo.

V cerkvi zgorelo 30 ljudi
Na zahodu države je nasilna množica zažgala cerkev, v kateri je zatočišče pred naraščajočim nasiljem poiskalo več sto ljudi. Pri tem je najmanj trideset ljudi umrlo, več pa so jih s hudimi opeklinami odpeljali v bolnišnico.

G. V./T. V.

Nasilje po volitvah v Keniji