Dalajlama si želi večjo avtonomijo Tibeta znotraj Kitajske. Foto: EPA
Dalajlama si želi večjo avtonomijo Tibeta znotraj Kitajske. Foto: EPA

Komentar na spletni strani China Tibet Online, ki ga je povzela tudi uradna novinarska agencija Šinhua, je eden najostrejših odzivov iz Pekinga na niz protestov Tibetancev. Okoli 30 tibetanskih menihov, nun in laikov se je v zadnjem letu sežgalo iz protesta zaradi po njihovem mnenju represivne vladne politike nad njihovo regijo in kulturo. Številni zahtevajo vrnitev dalajlame. Spletna stran je dalajlamo obtožila, da spodbuja Tibetance k mučeništvu oziroma samosežigom, ker je Tibetance pozval, naj v spomin na žrtve samosežigov ne slavijo tibetanskega novega leta.

Obtožbe so zadnje v nizu podobnih napadov na dalajlamo, ki je pohvalil pogum tistih, ki so se zažgali in je proteste pripisal "kulturnemu genocidu", ki ga po njegovem mnenju Kitajska izvaja v Tibetu. Hkrati dalajlama sicer poudarja, da ne spodbuja protestov, saj bi lahko privedli do še ostrejšega zatiranja.

Obtožbe o rasizmu in segregaciji
Predstavnik tibetanske vlade v izgnanstvu s sedežem v Dharmsali v Indiji, je dejal, da dalajlama ne podpira samosežigov. "Skrbi nas, da Kitajska prelaga krivdo na dalajlamo in da je grešni kozel, namesto da bi popravila lastne represivne politike," je povedal minister izgnane vlade, pristojen za mednarodne zadeve.

Kitajska vlada trdi, da je močno izboljšala življenjske pogoje na področjih, kjer živijo manjšine, ter da je večina Tibetancev pred dalajlamovim begom leta 1959 v izgnanstvo živela v fevdalnih pogojih. Dodajajo, da želi dalajlama v Tibetu obnoviti tlačanstvo in razdeliti Kitajsko. Spletna stran, ustanovljena leta 2000, da bi predstavljala vladne poglede na Tibet, dalajlamo prav tako obtožuje rasizma in zagovarjanja segregacijske politike, kakršno je vodila nacistična Nemčija pod Adolfom Hitlerjem. Dalajlami očitajo, da ima Tibet za svojo lastnino in Tibetance za svoje sužnje.

"Pod nadzorom ZDA"
Dalajlamova pripomba, da bi morali prihodnji avtonomni pokrajini Tibet dovoliti, da sama odloča o tem, kdo živi v regiji, je "javna napoved izgona netibetanskih prebivalcev iz Tibeta", piše spletna stran in dalajlamo označuje za "pretkanega lažnivca", ki želi zgraditi "berlinski zid" etnične segregacije in konfrontacije. "Dalajlamove besede nas spominjajo na nenadzorovane in krute naciste med drugo svetovno vojno … Kako podobno je to holokavstu, ki ga je Hitler zagrešil nad Judi!" Dalajlamo naj bi nadzirale ZDA, njegovi sorodniki pa naj bi bili sodelavci Osrednje obveščevalne službe (Cia).