V Španiji vsako leto zasežejo več ton kokaina. Foto: EPA
V Španiji vsako leto zasežejo več ton kokaina. Foto: EPA

V okviru vladne raziskave so testirali bankovce za sto evrov, ki so jih zbirali v trgovskih centrih, lekarnah in telovadnicah po vsej Španiji. Ob tem ni jasno, koliko bankovcev je bilo uporabljenih za snifanje kokaina in na koliko bankovcih so bile le sledi drugih bankovcev.

Če je še pred nekaj leti veljalo, da je kokain mamilo za razvajene bogataše, pa se je to zdaj spremenilo. Zaradi nizkih cen postaja kokain v Španiji vse dostopnejši, država pa je tudi glavna vstopna točka mamil za tihotapljenje naprej v evropske države. Gram kokaina se trenutno prodaja za 60 evrov, uživalo pa naj bi ga 1,6 odstotka Špancev, kar je več kot leta 1999, ko jih je bilo 0,9 odstotka.

Španija ima eno najvišjih stopenj odvisnikov od kokaina na svetu. Letos je tako s prvega mesta izpodrinila tudi ZDA. Med ljudmi, starimi do 15 do 64 let, jih v ZDA kokain uživa 2,8 odstotka, v Španiji pa je ta številka letos dosegla rekordnih 3 odstotke. Uporaba kokaina se je v zadnjih desetih letih kar štirikratno povečala med najstniki, starimi od 14 do 18 let, saj jih kokain uživa 7,2 odstotka.

Po mnenju oblasti na nizko ceno kokaina v Evropi in njegovo priljubljenost vpliva predvsem večja pridelava v Kolumbiji, saj tamkajšnji uporniki potrebujejo denar za orožje.