Kolumbijska vlada napoveduje zračne napade na kriminalne združbe. Foto: Reuters
Kolumbijska vlada napoveduje zračne napade na kriminalne združbe. Foto: Reuters
Zaseg osmih ton kokaina v Kolumbiji

Kot je sporočila policija, so mamila pripadala kriminalni združbi Klan Usuga, ki se ukvarja predvsem s preprodajo mamil, obtožena pa je tudi izsiljevanja, nezakonitega rudarjenja, ugrabitev in umorov. Po neuradnih podatkih policije šteje združba okoli 2.000 dejavnih članov, v zadnjih petih letih pa so jih varnostne sile ujele 6.700.

V tokratni akciji so bili aretirani trije osumljenci, še trije pa so pobegnili. Z uspehom akcije blizu mesta Turbo v bližini meje s Panamo se je na Twitterju pohvalil tudi kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos.

Kot je dejal obrambni minister Luis Carlos Villegas, je bilo od osmih ton kokaina 1,5 tone že pripravljene za trg. Zadnji zaseg je sicer največji na kolumbijskem ozemlju, čeprav so nekaj več kokaina večkrat že zasegli na morju, je po poročanju BBC-ja še dejal minister Villegas.

Kolumbijska vlada je ta mesec napovedala zračne napade na kriminalne združbe, vpletene v preprodajo mamil in nezakonito rudarjenje. Tarče nove strategije so predvsem tri združbe, Klan Usuga, Los Pelusos in Los Puntilleros.

Zaseg osmih ton kokaina v Kolumbiji