Vrhunec konvencije bosta sredin nagovor Palinove in četrtkov nagovor McCaina. Foto: EPA
Vrhunec konvencije bosta sredin nagovor Palinove in četrtkov nagovor McCaina. Foto: EPA
Republikanska konvencija
Mediji so se ob začetku konvencije ukvarjali predvsem s Palinovo. Foto: EPA
Protest v St. Pauliju
Na demonstracijah so se zbrali predvsem protestniki proti vojni. Foto: EPA

Sicer so republikanci potrdili politična izhodišča, v katerih so glede Iraka zapisali, da ne smejo omejevati naslednjega predsednika ZDA pri vprašanjih vojne in miru, podrobneje pa o politiki do Iraka ni bilo govora. Izhodišča poleg tega pozivajo k sprejetju ustavnega dopolnila o prepovedi splava, govorijo pa tudi o izgonu nezakonitih priseljencev, ki so bili obsojeni za storjene zločine. Izražajo tudi odločno nasprotovanje kakršnim koli novim davkom.

McCain je sicer v Watervillu v zvezni državi Ohio pomagal pakirati pošiljke pomoči žrtvam orkana Gustav, njegova podpredsedniška kandidatka, 44-letna guvernerka Aljaske Sarah Palin, pa se je v Minnesoti pripravljala na govor ob sprejetju podpredsedniške nominacije, ki bo v sredo. McCain bo imel v skladu s tradicijo govor, v katerem bo sprejel nominacijo, v četrtek.

Mediji predvsem o Sarah Palin
Ameriški mediji pa so poročali o preiskavi proti Palinovi, ker naj bi iz neprimernih razlogov odpustila komisarja za javno varnost Aljaske Walta Monegana. Zadevo sicer preiskuje kongresni etični odbor. Mediji navajajo, da naj bi ga odpustila, ker ni hotel odpustiti državnega policista Mika Wootna, sicer nekdanjega moža njene sestre. Palinova je to že zanikala.

Govorili so tudi, da je bil njen mož Todd pred 22 leti aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola in da je njena 17-letna hči Bristol noseča. Ne gre sicer za zgodbe, ki bi lahko imele usodne posledice za njeno kandidaturo, vendar si McCainova kampanja ni želela, da bi bile tovrstne novice med glavnimi zgodbami prvega dne konvencije.

Zaradi take preteklosti svoje podpredsedniške kandidatke se je zagovarjal tudi McCain. Njegov predstavnik je zatrdil, da je McCain vse to vedel, še preden se je odločil, da Palinovo izbere za podpredsedniško kandidatko. Opozoril, da gre pri nosečnosti kandidatkine hčerke za zasebno družinsko zadevo. Podobno je v bran Palinovi stopil tudi demokratski predsedniški kandidat Barack Obama, ki je novinarje in svoje podpornike pozval, naj se izogibajo tovrstnim zgodbam. Dodal je, da je bil tudi sam rojen materi, ki je bila stara 18 let.

Prijeli 50 protestnikov
Ob konvenciji so potekali tudi protesti nasprotnikov vojne, ki so bile občasno nasilne, zato je posredovala policija in prijela 50 ljudi. Nasilneži so namreč napadli delegacijo iz Connecticuta.

M. R.