Nepriljubljeni Cowen je moral popustiti in odstopiti z mesta stranke, z volitvami se bo poslovil tudi od premierskega stolčka. Foto: EPA
Nepriljubljeni Cowen je moral popustiti in odstopiti z mesta stranke, z volitvami se bo poslovil tudi od premierskega stolčka. Foto: EPA

O dokončni potrditvi proračuna, ki je sicer pod velikim vprašajem, se bo odločitev padla konec tedna. Za položaj Cowenovega naslednika v stranki so se potegovali še finančni minister Brian Lenihan ter še dva ministra, Mary Hanafin in Eamon O'Cuiv. Martin je z mesta ministra odstopil pred tednom dni.

Cowen je prejšnji teden, po neuspešni spremembi ministrskega kabineta in kolapsu koalicijske vlade, odstopil kot vodja vladajoče stranke, ki je obvladovala irsko politično prizorišče vse od neodvisnosti države od Britanije, na februarskih volitvah pa ji grozi boleč poraz.

Vladajoča stranka glavni krivec težav
Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da nekoč najmočnejšo irsko stranko podpira le še 14 odstotkov volivcev. Irci stranko obtožujejo, da je kriva za gospodarske in finančne težave Irske, zaradi katerih je moral nekdanji keltski tiger zaprositi za skoraj 70 milijard evrov pomoči EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada.

Cowen je hkrati z odstopom z mesta vodje stranke napovedal, da bo na mestu premierja ostal do sprejetja proračuna, nujnega za pridobivanje mednarodne pomoči, za katero je Irska zaprosila konec lanskega leta, nato pa razpisal predčasne volitve.

Superdavek za bankirje
Za predlog vlade je glasovalo 80 poslancev, 78 jih je bilo proti. Za proračun so glasovali tudi poslanci še do nedavnega koalicijske stranke Zelenih in trije neodvisni poslanci. Vlada je, da bi pridobila podporo neodvisnih poslancev, popustila glede davčnih olajšav za starše, ki plačujejo šolnino otrokom. Že pred tem je vlada popustila glede univerzalnega socialnega davka, tako da je njegova stopnja za najrevnejše zdaj znižana. Zakon uvaja tudi superdavek na nagrade bankirjev.

Proračun sprejet do konca tedna
Za pridobitev pomoči pa mora Irska v prihodnjih štirih letih primanjkljaj zmanjšati za 15 milijard evrov. Irski parlament je zato že sprejel zakone o znižanju socialnih pomoči in minimalne plače, o zvišanju šolnin ter o znižanju plač za vladne uradnike. Najostrejše ukrepe, med drugim zvišanje davka na dohodek, pa prinaša prav varčevalni proračun.

Po današnjem drugem branju bo proračun dokončno sprejet predvidoma konec tega tedna, kar bo odprlo pot za razpis volitev, ki naj bi bile 25. februarja.