Cowen je dejal, da se bo po odhodu s čela stranke posvetil samo premierskemu delu in reševanju finančne krize. Foto: EPA
Cowen je dejal, da se bo po odhodu s čela stranke posvetil samo premierskemu delu in reševanju finančne krize. Foto: EPA

Odločitev Cowena, da se odpove vodenju stranke, je majhno presenečenje, saj so mu ta teden strankarski kolegi izrekli zaupnico, po kateri je sam napovedal, da bo stranko popeljal na volitve.

Cowen je obljubil, da se bo stranka na volitvah borila, čeprav se trenutno spoprijema z izjemno nizko podporo med volivci, ki vladi očitajo, da je državo privedla na rob bankrota, zaradi česar je moral Dublin zaprositi za finančno pomoč 85 milijard evrov.

Čeprav je odstop z mesta vodje stranke nenavaden, te prihaja po tednu političnih napetosti, ko so Cowenov vladni kabinet po vrsti zapuščali ministri, med njimi zunanji minister Michael Martin, ki je bil največji kritik premierja in je odstop napovedal že prejšnjo nedeljo, če bo Cowen ostal na čelu stranke.

Martinu kaže najbolje
Zaradi razpadajoče vlade je bil Cowen v četrtek prisiljen sklicati izredne parlamentarne volitve. Po poročanju BBC-ja Irska nikoli ni imela premierja, ki ne bi bil hkrati tudi predsednik glavne koalicijske stranke.

Prav Martin velja zdaj za najresnejšega kandidata za novega predsednika stranke, ki ga bodo volili prihodnji teden. Cowen je že napovedal, da lahko novi vodja stranke računa na njegovo polno podporo.

Javnomnenjske ankete kažejo, da bodo po volitvah vladno koalicijo najverjetneje oblikovali desnosredinska stranka Fien Gael in levosredinski laburisti.