Kaesong deluje od leta 2004. Foto: Reuters
Kaesong deluje od leta 2004. Foto: Reuters
Kaesong
Stisk rok vodij severnokorejske in južnokorejske delegacije po sklenjenem dogovoru. Foto: EPA

Za dogovor v petih točkah je bilo potrebnih sedem krogov pogajanj. V imenu Seula in Pjongjanga sta dogovor podpisala vodji obeh pogajalskih delegacij.

Sosedi sta se zavezali, da si bosta dejavno prizadevali za čimprejšnjo vrnitev k običajnemu delovanju kompleksa in v prihodnje poskušali preprečiti podobno ponovno zaprtje.

Ob tem sta se obe strani tudi dogovorili o vzpostavitvi skupnega odbora, ki bo razpravljal o povračilu gospodarske škode, ki je nastala kot posledica zaprtja kompleksa.

Leta 2004 odprti industrijski kompleks leži približno deset kilometrov severno od skupne meje, v njem pa okoli 53.000 severnokorejskih delavcev dela za okoli 120 južnokorejskih podjetij. Kompleks so zaprli aprila ob zaostritvi krize na Korejskem polotoku po februarskem jedrskem poskusu Severne Koreje in posledični uvedbi novih sankcij ZN-a proti njej.

Državi sta se že na začetku julija sicer načelno dogovorili za ponovni zagon Kaesonga, a dodatnega napredka dolgo nista dosegli. Seul je konec julija pozval Pjongjang h "končnemu" krogu pogovorov o Kaesongu in obenem zagrozil, da ga bo sicer moral dokončno zapreti.

Nato je Pjongjang prejšnji teden predlagal nov krog pogovorov, potem ko je Seul napovedal, da bo začel izplačevati odškodnine v skupni vrednosti 250 milijonov ameriških dolarjev južnokorejskim podjetjem, ki so utrpela škodo zaradi aprilskega zaprtja kompleksa.

Južna Koreja in ZDA so sicer za ponedeljek napovedale začetek vsakoletnih skupnih vojaških vaj. Severna Koreja je zaradi tega že posvarila pred zaostrovanjem razmer v regiji.