Foto:
Foto:
Zoran Milanović
Milanović vodi SDP in levosredinsko koalicijo štirih strank. Foto: BoBo

Hrvaška premierka bi morala na parlamentarnih volitvah 4. decembra nastopiti v prvi volilni enoti v Zagrebu, kjer ima prebivališče in kjer je prvi na listi levosredinske koalicije štirih strank (SDP, HNS, IDS in HSU) prvak socialdemokratov Milanović.

Namesto v Zagrebu se je Kosorjeva odločila, da bo prva na listi HDZ-ja v peti volilni enoti, ki obsega tri južne slavonske županije med Vukovarjem in Novo Gradiško, kjer njena stranka tradicionalno zmaguje.

V Zagrebu bo namesto Kosorjeve nastopil podpredsednik vlade in zunanji minister Gordan Jandroković, takoj za njim pa se bo na drugem mestu za glasove volivcev potegoval sin prvega predsednika Franja Tuđmana, Miroslav, ki je neuspešno kandidiral na zadnjih predsedniških volitvah.

Južni Zagreb in Krk v istem okraju
Pred leti so hrvaške volilne okraje krojili po potrebah HDZ-ja in so tako Zagreb, kjer HDZ ni nikoli dosegel velikega uspeha, razdelili na štiri volilne enote, s čimer so v isti volilni enoti prebivalci južnega dela Zagreba ter otokov Krk, Cres, Lošinj in Rab.

Že od začetka mandata se Kosorjeva skuša približati družini Tuđman, s svojo predvolilno retoriko, ki redno vključuje omenjanje prvega hrvaškega predsednika, pa naj bi se celo vrnila k njegovi nacionalistični politiki.

Miroslav Tuđman, ki je v času očetovega predsednikovanja vodil obveščevalne službe, je izjavil, da je največji nasprotnik HDZ-ja na prihodnjih volitvah protikorupcijski urad, in ne levosredinska koalicija, ki ji javnomnenjske ankete kažejo najbolje.

Parlamentarnih volitev se bo udeležilo 63 strank, ki so v predpisanem roku vložile 286 kandidatnih list. Poleg tega se bo v tekmo za saborske stolčke podalo 29 neodvisnih list. Med skupaj 3.761 kandidati je 33,1 odstotka žensk.

Povprečni kandidat je star 44,9 leta, s tem da so ženske povprečno štiri leta mlajše kot moški. Najmlajši kandidat je komajda polnoleten, najstarejši pa bo prihodnje leto praznoval 90. rojstni dan.