Kosorjeva je septembra prejela osnutek pristopne pogodbe. Foto: EPA
Kosorjeva je septembra prejela osnutek pristopne pogodbe. Foto: EPA

Datum podpisa pristopne pogodbe je sporočilo poljsko predsedstvo EU-ju. "Pripravljamo že povabila članicam EU-ja in institucijam za slovesnost ob podpisu pogodbe," je dejal govorec poljskega predsedstva EU Konrad Niklewicz.

Pristopna pogajanja je Hrvaška začela oktobra leta 2005 in jih zaključila konec junija letos. V EU naj bi kot 28. članica vstopila po koncu ratifikacijskih postopkov 1. julija 2013.

Osnutek pristopne pogodbe je bil pripravljen 17. septembra, ko ga je med obiskom v Zagrebu hrvaški premierki Jadranki Kosor izročil poljski premier Donald Tusk. V Varšavi so napovedali, da bo pogodba za podpis pripravljena 19. decembra.

Pred tem, 4. decembra, bodo na Hrvaškem potekale parlamentarne volitve, na katerih se obeta poraz vladajočega HDZ-ja in zmaga koalicije pod vodstvom opozicijskih socialdemokratov.

Kosorjeva si je močno prizadevala, da bi bil podpis pristopne pogodbe še pred volitvami, da bi si tako HDZ pridobil politične točke.

Začetek postopka za arbitražo
Dan podpisa pogodbe ni pomemben samo za Hrvaško, ampak tudi za Slovenijo, saj bodo s tem dnem namreč začeli teči vsi postopkovni roki iz arbitražnega sporazuma za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Tako bosta morali državi že v prvem mesecu določiti skupne in nacionalne člane arbitražnega sodišča.