Kosorjeva svoje odločitve še ni natančneje pojasnila. Foto: EPA
Kosorjeva svoje odločitve še ni natančneje pojasnila. Foto: EPA

Na tiskovni konferenci je predsednica stranke in hrvaška premierka pojasnila, da se je za razpustitev odločila po analizi izidov lokalnih in predsedniških volitev, pa tudi zaradi padca podpore predsedniku zagrebškega HDZ-ja in njihovemu kandidatu za župana Jasenu Mesiću.

Zagrebško krilo stranke bo začasno vodila posebna komisija na čelu z zunanjim ministrom Jandrokovićem, kakšni bodo nadaljnji ukrepi Kosorjeve in stranke, pa še ni znano.

Mesić povezan s Sanaderjem?
Hrvaški mediji pišejo, da naj bi bil Mesić, ki je bil protikandidat Milana Bandića za zagrebškega župana na zadnjih lokalnih volitvah na Hrvaškem, navzoč na sestanku in novinarski konferenci, kjer je nekdanji premier Ivo Sanader sporočil svojo odločitev, da se vrača v politiko ter ostro kritiziral Kosorjevo in vodstvo stranke. Naslednji dan, ko je Kosorjeva Sanaderja izključila iz stranke, naj bi Mesić dejal, da ni vedel, o čem bo Sanader govoril.

Premierka napovedala sestanek koalicije
Kosorjeva je še dodala, da ni zadovoljna z obnašanjem Darinka Kosorja, predsednika koalicijske vladne stranke, Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki je vlado okrcal zaradi proračuna. Premierka meni, da je potreben nujen sestanek koalicije, da bi se pogovorili o odnosih, saj se ji ne zdi dobro, da člani koalicije vladne potezeanalizirajo v medijih, na koalicijskih sestankih pa nimajo pripomb.