Protestniki nevladne organizacije na miroljubnem shodu v Lahorju 1. januarja 2010. Istočasno z omenjenimi shodi proti vse večjemu nasilju v Pakistanu, so med odbojkarsko igro v samomorilskem napadu umrli tudi člani omenjene organizacije. Foto: EPA
Protestniki nevladne organizacije na miroljubnem shodu v Lahorju 1. januarja 2010. Istočasno z omenjenimi shodi proti vse večjemu nasilju v Pakistanu, so med odbojkarsko igro v samomorilskem napadu umrli tudi člani omenjene organizacije. Foto: EPA
Peševar
Novembrska eksplozija v Peševarju. Foto: MMC RTV SLO
Hakimula Mehsud
Vodji pakistanskih talibanov Hakimulahu Mehsudu je pakistanska vojska še vedno za petami. Kot pa je dejal vodja policije v Laki Marvatu, bi bili lahko za napad odgovorni domačini sami, saj želijo iz pokrajine izgnati vojsko. Foto: BBC

Eksplozija je bila tako močna, da je bilo ob tem ranjenih še najmanj 65 ljudi, več kot 20 hiš pa je bilo uničenih. Napadalec naj bi se na športno prizorišče, kjer se je zbirala množica ljudi, pripeljal v avtomobilu. "Vaščani so opazovali tekmo med dvema vaškima skupinama, ko se je napadalec pripeljal v avtomobilu naravnost v njih, in se razstrelil," je dejal vodja policistov v Laki Marvatu Mohamed Ajub Kan. Pokrajina Laki Marvat meji na Južni in Severni Vaziristan, kjer poteka veliki lov pakistanske vojske na talibane.

Kot je še povedal Kan, bi lahko napad povzročili domačini, ki želijo izgnati vojsko s tega območja, zato so ustanovili svojo vojsko.

Med žrtvami tudi člani organizacije za mir v Pakistanu
BBC-jev dopisnik Aleem Maqbool je iz Islamabada poročal, da so bili med ubitimi tudi člani tamkajšnjne organizacije za mir, ki se bojuje za ustavitev vse večjega nasilja nad civilisti v Pakistanu. Med nedavnim napadom med šiitsko versko procesijo v Karačiju je bilo ubitih 43 ljudi, zato so verski in politični voditelji pozvali ljudi k protestom proti nasilju. Protesti nevladne organizacije potekajo danes. Med žrtvami na odbojkarski tekmi je bilo tudi nekaj članov omenjene organizacije.

Kje so rezultati?
Pakistanska vojska je sicer na začetku decembra končala obširno ofenzivo v Južnem Vaziristanu, v kateri je sodelovalo 30.000 vojakov. Operacija naj bi bila sicer uspešna, saj je vojski uspelo prodreti vse do vasi Kotkaj, v kateri naj bi živel vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud. A več od tega jim praktično ni uspelo. Bitka je, po podatkih pakistanske vojske, terjala 589 življenj bojevnikov in 79 življenj vojakov.

Žrtev je vse več
Samo v zadnjih treh mesecih je v Pakistanu umrlo 600 ljudi, nasilju pa še kar ni videti konca. Bojevniki so preprosto zapustili območje Južnega Vaziristana in se zdaj skrivajo v Severnem Vaziristanu in sosednji pokrajini Orakzaj in Kuram.

Kot je dejal pakistanski notranji minister Rehman Malik, bo vojska kljub začasni ustavitvi akcije še naprej nadaljevala posamezne operacije. "Kjer koli v državi bomo zaznali njihovo dejavnost, bomo napadli."