Foto: EPA
Foto: EPA
Bombni napadi v Iraku

Najhujši napad se je zgodil v vasi Kaznah v bližini mesta Mosul, kjer je razneslo z eksplozivom napolnjena tovornjaka, pri čemer je bilo ubitih 23 ljudi, ranjenih pa 130. Skoraj istočasno sta v bližini gradbišča v Bagdadu eksplodirali še dve bombi, ki sta zahtevali 16 življenj, 80 ljudi je bilo ranjenih.

Vas Kaznah leži le 20 kilometrov stran od drugega največjega mesta v Iraku Mosul, v katerem živi 1,6 milijona prebivalcev in še vedno velja kot oporišče teroristične organizacije Al Kaide. Eksplozija je bila tako močna, da je uničila 30 hiš v vasi, kjer živi večina pripadnikov etnične skupine Šabakov.

Zadnji bombni napadi v Iraku:
7. avgust
: avtomobil bomba eksplodira pred mošejo, 30 mrtvih. Isti dan v napadu v Bagdadu umre šest ljudi.
31. julij: Pred mošejami v Bagdadu zaradi napadov umre najmanj 27 ljudi.
9. julij: Bombni napadi v Talafarju, v bližini mesta Mosul, zahtevajo 50 življenj.
30. junij: Avtomobil bomba v Kirkuku ubije najmanj 27 ljudi.

Tarča ene izmed eksplozij v Bagdadu so bili med drugim delavci gradbišča na območju Haj al Amela, ki so se zjutraj odpravljali na delo. Eksplozija je ubila sedem delavcev, 46 jih je ranila. Le nekaj minut pozneje je zagrmelo na severnem delu Bagdada na območju Šurta Arba, kjer je zaradi eksplozije umrlo devet ljudi.

Iraška vlada je državljanom zagotovila, da ima položaj pod nadzorom. "A sporočilu vlade ljudje ne zaupajo preveč, saj so v Bagdadu prejšnji petek eksplodirale tri bombe, ki so ubile šest ljudi," piše BBC.

Bombni napadi v Iraku