Raul Castro naj bi uvedel nekaj sprememb, a te verjetno ne bodo spremenile komunistične usmeritve države. Foto: Reuters
Raul Castro naj bi uvedel nekaj sprememb, a te verjetno ne bodo spremenile komunistične usmeritve države. Foto: Reuters
Kuba čaka Fidelovega naslednika

Novega voditelja te otoške države je izvolila narodna skupščina. 81-letnega El comandanteja je zamenjal njegov 76-letni brat Raul, ki ima oblast v svojih rokah od leta 2006, ko mu jo je predal karizmatični Fidel zaradi nujne operacije na črevesju.

Fidela v javnosti ni bilo videti vse od takrat, svojemu ljudstvu pa se je po operaciji oglašal le prek televizijskih zaslonov ob srečanjih s svetovnimi voditelji - največkrat s svojim velikim prijateljem, venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom - in s članki v časopisu Granma.

H Castru po nasvet
Raul je po zmagi dejal, da se bo pri večjih odločitvah še naprej posvetoval s Fidelom. Čeprav je Raul pred izvolitvijo napovedal, da bo, če bo izvoljen, uvedel velike gospodarske reforme in "strukturne spremembe", pa večjih premikov vseeno ni pričakovati. To dokazuje tudi izvolitev zapriseženega komunista in ideologa partije Joseja Ramona Machade Venture za prvega podpredsednika, ki je drugi človek države.

Raul je sicer v zadnjih 19 mesecih poskušal izpeljati gladko politično tranzicijo in ohraniti vdanost vojske režimu. Da bi ohranil oblast v rokah komunistične stranke, je uvedel številne reforme in odstavil nekatere skorumpirane uradnike.

Fidel se je poslovil po 49 letih
Kubanski voditelj je na oblast prišel po revoluciji leta 1958 in pred nosom ZDA ustvaril prvo komunistično državo na zahodni polobli. S podporo takratne Sovjetske zveze mu je uspelo v državi vzpostaviti zdravstveni sistem, dostopen vsem Kubancem, in izredno dober šolski sistem.

Zaradi propada Sovjetske zveze in ameriškega embarga pa je kubansko gospodarstvo v precejšnji krizi. S predsedniškega položaja Fidel ni odstopil leta 2006, ker ima - po njegovih besedah - dolžnost do Kubancev, da jih pripravi na svojo odsotnost. Kljub upokojitvi pa je legendarni voditelj napovedal, da se bo še naprej boril za svoje ideje.

T. V.

Kuba čaka Fidelovega naslednika