Clintonova ves čas kampanje zatrjuje, da ima v primerjavi z Barackom Obamo mnogo več izkušnje na diplomatskem parketu. Foto: Reuters
Clintonova ves čas kampanje zatrjuje, da ima v primerjavi z Barackom Obamo mnogo več izkušnje na diplomatskem parketu. Foto: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka je v ponedeljek, na enem izmed mnogih zborovanj, govorila o svojih dolgoletnih izkušnjah z zunanjo politiko. Da bi bila bolj slikovita, je dramatično opisala dogodek izpred dvanajstih let, med obiskom ameriškega oporišča v Bosni in Hercegovini, kjer jo je spremljala tudi hči Chelsea.

Ostrostrelci že, a kje?
"Spominjam se, da smo se znašli med streli ostrostrelca. Na letališču bi nas morali slovesno sprejeti, namesto tega pa smo s sklonjenimi glavami oddrveli proti vozilu, da bi tako prišli do varnega kraja," je hitela opisovati Clintonova, potem ko je končala govor o vojni v Iraku.

Vse lepo in prav, če se ni bi še isti dan pojavil posnetek televizijske hiše CBS, ki hrani dogajanje tistega dne v Tuzli. Na njem je jasno videti, da je Clintonova povsem sproščena in nasmejana izstopila iz letala in pozdravljala otroke, ameriške vojake in člane takratnega predsedstva BiH-a.

Namerno ali nenamerno pretiravanje?
Tudi takratni spremljevalci nekdanje prve dame so potrdili, da je Clintonova pretiravala oziroma da se je napačno izrazila glede takratne situacije. "Verjetno je mislila povedati, da so se takrat, ko smo pristali, v hribih okoli letališča slišali streli," je pojasnila Lissa Muscatine, pristojna za stike z javnostjo pri njeni predsedniški kampanji. Dodala je, da je šlo na nerodno izražanje, s katerim pa ni mislila nič slabega.

Pretiravala tudi o Chelsea in 11. 9.
To pa ni prvi primer, da je newyorška senatorka močno pretiravala glede življenjske ogroženosti sebe oz. svoje hčerke Chelsea. Po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001 je v nekem intervjuju izpovedala svoje materinske strahove za Chelsea, ki da se je med napadi zadrževala v bližini napadov.

Kasneje se je izkazalo, da najmlajša Clintonova ni bila niti približno blizu tragedije, kar je priznala celo sama, Hillary pa se je morala spet izgovarjati, saj so jo precej hitro ujeli na laži.

V spodnjem videoposnetku si oglejte prispevek postaje CBS iz 25. marca leta 1996, ko je Clintonova obiskala Tuzlo.

Obama: Zavajanje brez primere
Zadnjo potezo Clintonove so kritizirali tudi v taboru njenega tekmeca Baracka Obame in opozorili, da ni šlo za nesporazum ali netočno izražanje, temveč za premišljeno zavajanje. "To je del njenega skrb vzbujajočega načrta, s katerim nas prepričuje o svojih zunanjepolitičnih izkušnjah," je dejal Obamov predstavnik Tommy Vietor.

A. P.