Ženske po svetu se bodo lahko spet krasile z liberijskimi diamanti brez občutka slabe vesti. Foto: EPA
Ženske po svetu se bodo lahko spet krasile z liberijskimi diamanti brez občutka slabe vesti. Foto: EPA

Varnostni svet ZN-a je soglasno glasoval za umik prepovedi izvoza diamantov, ki so si slab sloves pridobili v 14 letih državljanske vojne, ko so uporniki z njihovo nezakonito prodajo financirali nakupe orožja. S temi diamanti so se pomagale financirati tudi vojne v drugih afriških državah.

Resolucija VS-ja, ki so jo pripravile ZDA, Liberiji omogoča vključitev v program Kimberly, ki od vlad zahteva preverjanje in označevanje diamantov, tako da je dokazan njihov zakonit izvor. V letu 2000 ustanovljen program je prostovoljno vključenih 71 držav ob podpori ZN-a in drugih mednarodnih organizacij. Liberiji so izvoz diamantov prepovedali leta 2001, da bi takratnemu predsedniku Charlesu Taylorju preprečili financiranje vojne v sosednji Sierri Leone.

Diamanti ključ do napredka
Vojna v Liberiji se je končala leta 2003 in uničena država za obnovo nujno potrebuje denar. Napredek v zadnjih letih je državi omogočil pridobitev pogojev za vnovično sodelovanje v mednarodni trgovini z diamanti. Za to si je še posebej prizadevala predsednica Ellen Johnson Sirleaf, ki je kot prva izvoljena afriška predsednica prisegla pred letom dni. Izvoz diamantov bo zagotovo prispeval k zmanjšanju nezaposlenosti, ki je kar 85-odstotna, in oživil gospodarstvo.

O spornem trgovanju z nezakonito pridobljenimi diamanti je bil posnet tudi film Krvavi diamant z Leonardom Di Capriem v glavni vlogi.