Gadafi se je najprej srečal z ruskim predsednikom, v soboto pa se bo sešel še s premierjem Vladimirjem Putinom, ki je aprila v funckiji ruskega predsednika obiskal Libijo. Foto: EPA
Gadafi se je najprej srečal z ruskim predsednikom, v soboto pa se bo sešel še s premierjem Vladimirjem Putinom, ki je aprila v funckiji ruskega predsednika obiskal Libijo. Foto: EPA

To je prvi obisk Gadafija v Rusiji po razpadu Sovjetske zveze, v Moskvi pa upajo, da bodo med tridnevnim obiskom sklenili za dve milijardi dolarjev vojaških poslov. Libija naj bi od Rusije kupila lovska letala SU-30 in mig-29, tanke t-90 in raketne sisteme zemlja-zrak S-300 ter tor-M1.

Po poročanju ruskega poslovnega dnevnika Kommersant naj bi Gadafi ugodil prošnji Rusije, da v libijskem pristaniškem mestu Bengazi zgradi vojaško oporišče za namestitev svoje sredozemske flote. "Ruska vojaška navzočnost bo postala zagotovilo proti agresiji ZDA, ki kljub spravnim gestam še vedno ni pripravljena takoj sprejeti Gadafija," je zapisal časopis.

Ruske vojaške ladje so se pred kratkim že spoznale z Libijo, ko se jih je nekaj ustavilo v severnoafriški državi na poti proti Karibskemu morju, kjer bodo z Venezuelo sodelovale v skupnih vojaških vajah.

Toplejši veter med ZDA in Libijo
Gadafi je bil dolgo na ameriškem seznamu podpornikov terorizma, a so se odnosi med državama otoplili, potem ko je privolil v končanje svojega jedrskega programa in obljubil odškodnine za svojce žrtev bombnega napada na letalo Pan Am leta 1998. Septembra je Libijo obiskala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, kar je prvi tak obisk v 55 letih.

Gadafi se bo z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom pogovarjal tudi o energetskem sodelovanju. Rusija naj bi v Libiji gradila jedrsko elektrarno, medtem ko je ruski energetski velikan Gazprom že podpisal začasen dogovor o skupnih projektih z libijsko državno naftno družbo. V teku so že pogovori, da bi ruski železniški monopolist gradil 554 kilometrov dolgo železniško povezavo, vredno 2,3 milijarde dolarjev.

G. V.