V Lesotu prebiva 1,9 milijona ljudi, kar tretjina jih je okuženih z virusom HIV, 400 tisoč pa je sirot žrtev aidsa. Foto: EPA
V Lesotu prebiva 1,9 milijona ljudi, kar tretjina jih je okuženih z virusom HIV, 400 tisoč pa je sirot žrtev aidsa. Foto: EPA
Lesoto
Še pred 30 leti so lahko v gorski in z vodo bogati državi pridelali 80 odstotkov potrebne hrane, zdaj jo morajo uvoziti kar 70 odstotkov. Foto: EPA
Kralj Letsie III.
Kralj Lesota in ljudstva Besotho Letsie III. se uradno na pobudo o združitvi še ni odzval, medtem ko večina političnih strank zavrača takšno rešitev za globoke težave ene najrevnejših držav na svetu. Foto: EPA
Diamant
Diamanti so eno redkih bogastev Lesota, a visokotehnološki rudniki, ki so v lasti južnoafriškega De Beersa, zaposlujejo le nekaj tisoč delavcev. Foto: EPA
Lesoto
Gorski konji in poniji ter v odeje zaviti vodniki trgovskih karavan so običajen prizor na lesotskih gorskih stezah. Foto: EPA

Več kot 30 tisoč prebivalcev obubožanega kraljestva na jugu črne celine je podpisalo peticijo, v kateri prosijo sosednjo državo, da naj se vključi Lesoto kot 10. provinco v Republiko Južno Afriko.

Država, ki je tako rekoč bankrotirala zaradi epidemije aidsa, je pred kratkim doživela nov udarec. Južna Afrika se je zaradi varnostnih ukrepov ob 19. svetovnem prvenstvu v nogometu odločila, da bo spremenila režim prestopanja meje za svoje sosede, ki lahko v državo od petka pridejo le še s potnim listom in nič več samo z začasnim potovalnim dovoljenjem, ki ga je JAR delavcem iz sosednjih držav izdajal več desetletij.

Življenska doba - 34 let!
"Aids nas ubija. Lesoto se bojuje za golo preživetje. Prebivalstva države šteje 1,9 milijona prebivalcev, od tega je kar 400 tisoč sirot zaradi aidsa! Pričakovana življenjska doba je padla na 34 let. Obupani smo!" je za Guardian povedal Ntate Manyanye, direktor ene izmed človekoljubnih organizacij, ki skrbi za sirote. Z virusom HIV je okužena kar tretjina prebivalstva!

Pred desetimi dnevi je več sto ljudi sodelovalo na pohodu po ulicah glavnega mesta Maseru, ki se je končal pred parlamentom, kjer so izročili 30 tisoč podpisov za združitev z Južno Afriko. Hkrati so peticijo poslali tudi južnoafriški vladi. "Edina soseda Lesota je Južna Afrika. Bili smo delovni rezervat med apartheidom. Zdaj ni nobenega vzroka več, da bi obstajali kot samostojna država z lastno valuto, vojsko in celotnim državnim aparatom," je prepričan Vuyani Tyhali, sindikalni voditelj in pobudnik peticije.

Pet let že ni novih potnih listov
Lesoto je majhna država, ki je dve uri oddaljena od Bloemfonteina, kjer bodo odigrali šest tekem svetovnega prvenstva v nogometu. Čeprav se bodo zvoki vuvuzel skorajda slišali do Maseruja, pa se Lesotci ne bodo mogli udeležiti tekem, saj jih velilka večina nima potnega lista. "Nesposobna vlada že pet let ne izdeluje novih potnih listov. Tisoči ljudje, ki so delali čez mejo, so zdaj doma ali pa so v Južni Afriki ilegalno," pravi Tyhali.

Južnoafriško notranje ministrstvo je zavrnilo, da bi moral biti Lesoto izjema, ker je povsem obkrožen z JAR-om. "Lesoto je suverena država tako kot Južna Afrika. Pri spremembi mejnega režima smo pravočasno obvestili vse sosednje države. Če odpotuješ iz Velike Britanije v Južno Afriko, je razumljivo, da boš potoval s potnimi listom, kajne?" je sporočilo predstavnice notranjega ministrstva Ronnie Mamoepa.

Afrika priporoča gospodarsko združitev
Zelo malo prebivalcev, ki so skorajda vsi pripadniki ljudstva Basotho, je navezanih na valuto maloti ali meje svoje majhne države, še manj pa na 122 pripadnikov parlamenta. Poročilo Afriške Unije je opozorilo na velika politično trenja, ki bi lahko povzročila tudi obširnejše nemire in celo nasilje. AU sicer Lesotu ne priporoča združitve z veliko sosedo, zato pa kralju Letsiju III. priporoča popolno gospodarsko integracijo z JAR-om.

Še v 80. letih je Lesoto za lastne potrebe pridelal 80 odstotkov hrane, zdaj pa jo uvozi okoli 70 odstotkov. Več deset tisoč rudarjev je bilo odpuščenih v rudnikih Južne Afrike, sesuva se tudi tekstilna industrija. Edini pravi pridelek, ki prinaša denar, je marihuana, ki jo tihotapijo čez mejo.

Peticija uživa veliko podporo med prebivalstvom, po informacijah tudi krogi okoli kraljeve družine niso nenaklonjeni ideji, saj vidijo, kako čez mejo v Natalu izredno veliko avtoriteto in ugled uživa zulujski kralj. Največji odpor je med politiki, ki bi izgubili svojo državo, vprašanje pa je tudi, če so Južnoafričani pripravljeni sprejeti medse državo, ki bi postala najbolj revna provinca razširjene republike.

Enoten dokument in boljša reprezentanca
"Glavna stvar, ki si jo želimo, je enoten osebni dokument z Južno Afriko, kar bi nam omogočilo, da gremo in delamo kjer hočemo," končuje Tyhalli, ki upa, da se bo do naslednjega svetovnega prvenstva poslovil od ničvrednega potovalnega dokumenta in da bo nogometna reprezentanca Lesota, ki zaseda 153. mesto na Fifini lestvici, le še stvar zgodovine.


LESOTO je gorata kraljevina, celotna država leži nad 1.400 m nadmorske višine, zaradi česar velja za "najvišjo" državo na svetu. Velika Britanija je ljudstvu Besotho pustila in ohranjala neodvisnost, ker so v drugi polovici 19. stoletja hoteli preprečiti Burom dostop do morja. V znak zavezništva se je kraljevina ohranila vse do ustanovitve Južnoafriške unije leta 1910, ko je Lesoto zavrnil članstvo. V času apartheida je bil Lesoto po eni strani partner "bele" Južne Afrike, po drugi strani pa je dobival veliko tuje pomoči, hkrati pa je bil tudi oporišče za gverilce Afriškega narodnega kongresa. Lesotci pričakujejo od ANC-ja tudi hvaležnost, saj je vladajočo stranko že leta 1912 v Maseru ustanovil ravno kralj Lesota Letsie II.