Papademos je bil vrsto let na čelu grške banke. Foto: EPA
Papademos je bil vrsto let na čelu grške banke. Foto: EPA
Uvedba evra v Grčiji. Foto: EPA

Novi premier do zdaj ni zasedal nobenega političnega položaja, je bil pa dolgo na čelu grške narodne banke.

Osem let je bil Papadimos tudi podpredsednik Evropske centralne banke (ECB). Izšolani elektrotehnik in ekonomist, ki se je rodil 11. oktobra 1947 v Atenah, velja za poosebljenega "strokovnjaka". Številni sicer menijo, da ni dovolj karizmatičen.

Tako kot dozdajšnji premier Jorgos Papandreu je tudi Papadimos študiral in diplomiral v ZDA, nato pa je akademsko kariero nadaljeval na ameriški univerzi Columbia, kjer je predaval ekonomijo do leta 1984. Leta 1980 je bil eden vodilnih ekonomistov ameriške centralne banke Federal Reserve v Bostonu, nato pa je pet let pozneje odšel h grški narodni banki in leta 1994 prevzel njeno vodenje.

Velik ugled doma
V 80. letih se je vrnil v Grčijo, kjer je med letoma 1988 in 1993 akademsko kariero nadaljeval na atenski univerzi. Skupaj s socialistično stranko je Grčijo pripravil, da je leta 2001 vstopila v evroobmočje in drahmo zamenjala za evro. Prav zaradi tega si je v domovini pridobil velik ugled.

Leta 2002 se je Papadimos kot podpredsednik ECB-ja preselil v Frankfurt. Z guvernerjem ECB-ja Jean-Claudom Trichetom sta bila vsebinsko blizu - politično neodvisna in v nekaterih primerih tudi nekoliko pragmatična.

Lani se je po osmih letih dela v ECB-ju odločil za odhod iz Frankfurta. Še pred tem je nestrankarski Papadimos zavrnil ponudbo Papandreuja, da bi v njegovi vladi prevzel enega izmed ključnih resorjev. Je pa postal Papandreujev svetovalec.

Zapleti pri potrditvi
Papadimosa so ves čas po izbruhu vladne krize najpogosteje omenjali kot najverjetnejšega morebitnega premierja, ki bo vodil vlado narodne enotnosti do predčasnih parlamentarnih volitev. Ko je že kazalo, da je njegovo imenovanje potrjeno, pa se je zapletlo, ker nekatere njegove zahteve niso bile sprejemljive za glavne politične stranke v državi.

Tako se je proces imenovanja začasnega premierja zavlekel za nekaj dni, Papadimosu pa naj bi vendarle uspelo izsiliti določene koncesije, v prvi vrsti podaljšanje potencialnega mandata nove vlade. Po dozdajšnjih načrtih naj bi ta državo vodila do predčasnih volitev 19. februarja, a se utegne ta datum zdaj očitno zamakniti. Poleg tega naj bi Papadimos vztrajal pri večji vlogi opozicijske Nove demokracije v prehodni vladi.