Območje meje med Makedonijo in Kosovom so med uporom kosovskih Albancev leta 2001 uporabljali albanski uporniki, zdaj pa tihotapci. Foto: EPA
Območje meje med Makedonijo in Kosovom so med uporom kosovskih Albancev leta 2001 uporabljali albanski uporniki, zdaj pa tihotapci. Foto: EPA

Sporazum o meji, ki je bila v preteklosti izvor večjih napetosti med kosovskimi Albanci in Makedonci, sta državi sklenili po več mesecih pogajanj. Območje je po prihodu mednarodne uprave na Kosovo leta 1999 ostalo nedefinirano. Makedonija je leta 2001 s tedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo podpisala sporazum o meji, ki pa ni določal meje s Kosovom.

Sporno ozemlje Makedoniji
Okoli 2.500 hektarjev spornega ozemlja, ki bo v skladu s sporazumoma pripadlo Makedoniji, nadzira okoli 1.000 ameriških pripadnikov mirovnih sil na Kosovu Kfor. Blizu tega območja so leta 2001 tamkajšnji Albanci sprožili upor proti oblastem v Skopju, kar je pripeljalo do delitve oblasti med Makedonci in tamkajšnjo albansko manjšino.

Po pričakovanjih naj bi tudi vzpostavili diplomatske odnose med državama, kar je Skopje do zdaj pogojevalo s sklenitvijo omenjenega sporazuma.

Kosovski parlament sporazum že ratificiral
Priština je sporazum pozdravila kot zelo pomembnega za kosovsko državnost. Sporazum krepi kosovsko državnost in "poglablja regionalno sodelovanje in stabilnost", so sporočili iz urada kosovskega predsednika Hashima Thacija. Kosovski parlament je dogovor že ratificiral.

Zgodovinski korak znak zrelosti
Dosežen sporazum so že pozdravili tako v EU-ju kot v ZDA. "Zgodovinski korak za krepitev regionalne stabilnosti," je pozdravil tudi posebni predstavnik EU-ja na Kosovu in vodja mednarodnega civilnega urada v Prištini Pieter Feith. Prištini in Skopju je čestital tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Javier Solana. "To je dobrodošel znak zrelosti, odgovornosti in vzajemnega spoštovanja," je dejal in izrazil upanje, da bodo kmalu ratificirali sporazuma v obeh parlamentih. V makedonskem sobranju naj bi se razprava o tem začela kmalu.

Ameriški veleposlanik v Skopju je v odzivu na dosežen sporazum izpostavil, da je vodstvo obeh držav dokazalo pomembno odločenost in da je bil narejen velik korak k stabilizaciji celotne regije.

Kosovo, ki ga je Makedonija priznala lani, ima še nerešeno mejno vprašanje s Črno goro, državi pa se še nista začeli pogajati.