Brendan Dassey je bil umora obtožen pri 16 letih, vse pritožbe do zdaj pa so mu zavrnili. Foto: AP
Brendan Dassey je bil umora obtožen pri 16 letih, vse pritožbe do zdaj pa so mu zavrnili. Foto: AP
Steven Avery vztraja, da je nedolžen. Foto: AP
Netflixova serija je bila deležna izjemne pozornosti, hvalijo jo tako gledalci kot stroka, samo zvezna država Wisconsin nad njo ni najbolj navdušena. Foto: Netflix

Koliko je na odločitev sodnika vplivala pozornost svetovne (!) javnosti, ki jo je bil primer v zadnjem letu deležen, seveda ne bomo vedeli, je pa dejstvo, da je bila velika večina gledalcev Netflixove serije ogorčena nad vsemi krivicami, ki sta jih bila med sojenjem očitno deležna oba obtožena. Serija je tudi izpostavila malokrat predstavljeno temno plat ZDA in nižjega belopoltega razreda, potisnjenega na rob ameriške družbe.

Šolski primer tega razreda je danes 54-letni Steven Avery, ki je bil leta 1985 obsojen zaradi spolnega napada in poskusa umora, za zapahi pa preživel 18 let, preden je bil na podlagi DNK-dokazov leta 2003 izpuščen. Kmalu po izpustitvi se je lotil tožbe proti državi, a so ga leta 2005, preden je izterjal večmilijonsko odškodnino, aretirali zaradi umora mlade fotografinje Terese Halbach in obsodili na dosmrtno ječo.

Dosmrtna ječa za mladoletnika
Prav tako je bil v ločenem primeru na dosmrtno ječo obsojen Averyjev takrat komaj 16-letni nečak Dassey, katerega primer je še toliko bolj tragičen, saj ima fant motnje v razvoju, posnetki policijskega zasliševanja pa dokazujejo, da so mu besede polagali v usta.

Making a Murderer spremlja celotno pot obeh obtožencev, od Averyjeve prve izpustitve do vnovične obsodbe, in brez komentarjev ali sugestij naratorja gledalcu zgolj s starimi posnetki in pogovori z vpletenimi orišejo vso absurdnost primera, ki je po decembrski premieri serije dvignil toliko prahu, teorij in obsodb ameriškega pravosodnega sistema po vsem svetu.

Za emmyja nominirana serija, o kateri smo obsežno pisali tudi na naših straneh, je bila deležna dovolj pozornosti, da je Averyjev primer prevzela vplivna odvetnica, ki z gotovostjo napoveduje, da bodo prišli do zmage, avtorici serije Laura Ricciardi in Moira Demo pa sta se tudi spričo teh optimističnih napovedi lotili snemanja druge sezone.

Sodnik okrcal tudi odvetnika
In očitno je vsa ta angažiranost obrodila sadove, saj je sodnik v Milwaukeeju danes razsodil, da je bilo Dasseyjevo priznanje izsiljeno kot rezultat "lažnih obljub" njegovih zasliševalcev, Dasseyjeve starosti, omejenih intelektualnih sposobnosti in odsotnosti starša oz. odvetnika.

Sodnik William Duffin je tudi označil vedenje Dasseyjevega prvotnega odvetnika Lena Kachinskega za neopravičljivo, "tako taktično kot etično", in za "žalitev za načela pravičnosti". Kachinsky je namreč Dasseyju priznanje tako rekoč položil na jezik.

26-letni Dassey bi bil lahko zdaj iz zapora izpuščen v 90 dneh, razen če državno tožilstvo Wisconsina ne vloži zahteve za vnovično sojenje, o čemer pa za zdaj še razmišljajo in preučujejo sodnikovo razsodbo.

Avery medtem na svojo oprostitev še čaka, bo pa druga sezona Making a Murderer celoten primer, seveda, skrbno spremljala. Oblasti v Wisconsinu, vpletene v primer, so deseturno dokumentarno serijo označile za pristransko.