Po pričakovanjih naj bi Manningovi odvetniki trdili, da zaradi podatkov, ki jih je predal WikiLeaksu, ni povzročila kakšne večje škode. Foto: EPA
Po pričakovanjih naj bi Manningovi odvetniki trdili, da zaradi podatkov, ki jih je predal WikiLeaksu, ni povzročila kakšne večje škode. Foto: EPA

Manning je prvič po aretaciji maja 2010 stopil pred ameriško vojaško sodišče v oporišču Fort Meade, ki bo na podlagi zaslišanj odločilo o začetku sodnega postopka proti 23-letnemu vojaku, obtoženemu izdaje zaradi objave dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš State Departmenta.

Manningu, ki je z vojaškega računalnika v Iraku vzel na tisoče dokumentov in jih predal spletni strani WikiLeaks za objavo, grozi dosmrtni zapor, čeprav bi lahko tožilci zahtevali tudi smrtno kazen; po poročanju ameriških medijev naj tega le ne bi zahtevali.

Na začetku zaslišanja so vojakovi odvetniki zahtevali, da se polkovnik Paul Almanza, preiskovalni uradnik – ekvivalent sodniku na civilnem sodišču – umakne s primera zaradi, po njihovem mnenju, svoje pristranskosti. Almanza je nekdanji vojaški sodnik, ki sedaj dela za pravosodno ministrstvo. Njegova zavrnitev 36 od 38 prič za obrambo pomeni, da obramba ne more primerno pripraviti svojega primera, je dejal odvetnik Manninga David Coombs.

Napovedane demonstracije
Zaslišanja naj bi predvidoma trajala pet dni. Pred oporiščem Fort Mead, kjer zaradi zaslišanja veljajo strogi varnostni ukrepi, so za čas zaslišanj napovedane demonstracije zagovornikov človekovih pravic. V soboto, ko bo vojak dopolnil 24 let, se napovedujejo demonstracije po vsem svetu.

Manning doslej uradno ni priznal ničesar. Po aretaciji v Iraku so ga držali za zapahi. Ameriške oblasti so ga iz Iraka poslale v oporišče marincev Quantico v Virginiji, kjer so ga zapirali v samico po 23 ur na dan in ga slačili do golega, ker naj bi bil domnevno nagnjen k samomoru.

Primer proti Manningu bi lahko vplival tudi na primer ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, proti kateremu velika porota v Virginiji skuša sestaviti podobno obtožnico kot za Manninga.

Sodišče bo prisluhnilo Assangeu
Britansko vrhovno sodišče je medtem sporočilo, da je Assangeu dovolilo, da se pritoži proti izročitvi Švedski zaradi domnevnih spolnih prestopkov. Prizivni postopek pred britanskim vrhovnim sodiščem se bo začel 1. februarja, zaslišanje pa naj bi trajalo dva dni. Datum začetka zaslišanja pomeni, da bo moral Assange na podeželskem posestvu svojega premožnega podpornika v Norfolku na vzhodu Anglije preživeti že druge božične praznike.

Assange se je na vrhovno sodišče pritožil, ker je nižje sodišče razsodilo, da bi ga lahko izročili Švedski, kjer ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega napada. Če bo vrhovno sodišče zavrnilo Assangeevo pritožbo, ga bodo izročili Švedski v desetih dneh. Ustanovitelja WikiLeaksa so v Veliki Britaniji prijeli decembra lani na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska.

40-letni Assange, po rodu Avstralec, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema ženskama, ki ga obtožujeta spolnih napadov in posilstva, sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.