Za mnoge je Bradley Manning nesrečna žrtev, sodobni heroj, novodobni Robin Hood. Foto: EPA
Za mnoge je Bradley Manning nesrečna žrtev, sodobni heroj, novodobni Robin Hood. Foto: EPA
Če bo Manning spoznan za krivega, ga najverjetneje čaka 52-letna zaporna kazen. Foto: EPA

Nesrečni 23-letni Manning, odgovoren za največjo izdajo tajnih dokumentov v zgodovini ZDA, je trenutno zaprt v vojaškem zaporu največje varnosti v Virginii, njegovo stanje naj bi se slabšalo iz dneva v dan, zaporniški režim, ki mu je podvržen, pa naj bi zelo spominjal na mučenje, kakršnega doživljajo drugi vojni zaporniki.
AI zato britansko vlado poziva, naj posreduje in zahteva, da razmere v zaporu, ki jim je podvržen Manning, ustrezajo mednarodnim standardom.

Britanska direktorica AI-ja Kate Allen je dejala: "Njegove valižanske korenine pomenijo, da bi morala britanska vlada zahtevati, da mu njegove zaporniške razmere ne onemogočajo lastne obrambe, radi pa bi tudi videli, da ga predstavniki zunanjega ministrstva obiščejo, kot bi to storili z vsakim drugim v tujini priprtim Britancem."

Clive Stafford Smith, direktor organizacije Reprieve, ki ponuja pravno pomoč tistim, ki jim grozi smrtna kazen ali tajno priprtje, je razmere, v katerih zadržujejo Manninga, primerjal s tistimi v Guantánamo Bayu. "Vlada je za primere iz Guantanama, celo za prebivalce Velike Britanije, kaj šele za državljane, zavzela načelno držo, zato bi pričakovali, da bo ravnala enako tudi pri Manningu."
Vroča tema na Twitterju
Manning je britanski državljan po svoji materi Susan, ki je bila rojena v Haverfordwestu v Walesu. Poročila se je z ameriškim vojakom Brianom Manningom, Bradley pa se je rodil v Oklahomi leta 1987.
Ker je bil rojen v ZDA, je res ameriški državljan, a po britanskem zakonu o državljanstvu iz leta 1981 je vsak, čigar vsaj eden od staršev je Britanec in ki je rojen zunaj Velike Britanije po 1. januarju 1983, upravičen do britanskega državljanstva. In čeprav britansko veleposlaništvo v Washingtonu pravi, da ni prejelo nobene prošnje za obisk Manninga v zaporu, pa je tema v teh dneh predmet vročih razprav na Twitterju.

Manninga zadržujejo v zloglasnem vojaškem zaporu Quantico od julija lani, potem ko so ga aretirali v Iraku, kjer je bil nameščen kot vojaški obveščevalni analitik. 23-letnik naj bi bil povsem sam poskrbel za največje razkritje ameriškim državnih skrivnosti, ki jih objavlja spletna stran WikiLeaks.
Pred kratkim so izjemno depresivnega Manninga za dva dni dali stalno nadzorovali, da ne bi naredil samomora. Pri tem so ga v nasprotju s psihiatrovim priporočilom slekli do spodnjega perila. Še naprej ostaja pod strogim režimom: 23 ur je sam v celici, ko ima obiskovalce, je vklenjen v verige, stika z zunanjim svetom skoraj nima.
Decembra je ZN začel preiskavo o tem, ali bi njegovo obravnavanje lahko imeli za mučenje.