Severna Koreja je prvi primer dinastičnega nasledstva v kakšni komunistični državi. Foto: EPA
Severna Koreja je prvi primer dinastičnega nasledstva v kakšni komunistični državi. Foto: EPA
Proslava v Pjongjangu
Na glavnem trgu v Pjongjangu se je v čast dragemu vodji razlegalo petje in ples. Foto: Reuters
Kim slavil rojstni dan

Dragi vodja, kot imenujejo Kima, saj je naziv ljubljeni vodja rezerviran za njegovega pokojnega očeta Kim Il Sunga, ima v domovini skoraj status božanstva. Na ulicah Pjongjanga je na njegov rojstni dan plesalo na tisoče ljudi, uradni mediji pa poročajo, da se na ta dan na nebu vedno pojavijo mavrice.

Kim se je rodil v Sovjetski zvezi, vendar pa sam to zanika in trdi, da je bil rojen na gori Paektu, ki je za Korejce sveta gora. Ob njegovem rojstvu se je na nebu pokazala dvojna mavrica.

Genij, ki mu ni para
Tudi sicer državni mediji Kima označujejo za genija, saj pilotira lovska letala, sklada opere, režira filme, konstruira elektrarne in namakalne sisteme, ponaša pa se tudi s fotografskim spominom. Tako je med nedavnim pogrebom navdušil prisotne, ko se je na pokopališču sprehajal med več sto nagrobniki in se spominjal dosežkov, navad in sorodnikov pokopanih ljudi.

Med Kimovimi pomembnejšimi dosežki je tudi njegova pomoč pri razvoju državne televizije. Še preden je dopolnil 23 let, je spisal tezo o korejski zgodovini, napisal več oper in gledaliških iger. Znan je tudi po tem, da je prvič v življenju, ko je igral golf, prekašal vse profesionalne igralce do zdaj, saj je vseh 11 lukenj zadel s prvim udarcem.

Prva je skrb za ljudstvo
Mnogi po svetu Severnim Korejcem verjetno zavidajo njihovega voditelja zaradi njegove predanosti ljudstvu. Tako naj bi Kim po njegovih besedah trpel za nespečnostjo in še nikoli ni imel mirnega spanca, saj vse dneve in mesece deli nasvete in navodila delavcem, kmetom ter vojakom. Čas za kratke počitek si lahko privošči le med vožnjo z avtomobilom.

Kim slavil rojstni dan