Inzko je dejal, da bo aretacija močno olajšala in pospešila približevanje Srbije Evropski uniji. Foto: Reuters
Inzko je dejal, da bo aretacija močno olajšala in pospešila približevanje Srbije Evropski uniji. Foto: Reuters
Srebrenica
V društvu Matere Srebrenice menijo, da je zmagala pravica. Foto: Reuters
Odzivi v BiH-u

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko je aretacijo pozdravil kot "ogromen korak za Srbijo" in dodal, da bo aretacija močno olajšala in pospešila približevanje Srbije Evropski uniji, saj je zagotovo odpravila še zadnjo pridobitev, ki je državi preprečevala pridobitev statusa kandidatke za članstvo. "Danes je čutiti ogromno olajšanje po vsem BiH-u, kjer rane ob izgubi številnih življenj v Srebrenici še vedno niso zaceljene."

"Srbija stopila na stran tistih, ki so krivi za razpad nekdanje Jugoslavije"
Svojci žrtev in preživeli genocid v Srebrenici, ki so na aretacijo Mladića čakali 16 let, čutijo zadoščenje in olajšanje. Z aretacijo je po njihovem mnenju vsaj delno zadoščeno pravici, upajo pa tudi, da bo to pomemben signal za aretacijo še preostalih zločincev in odgovornih za številne zločine v BiH-u. Po drugi strani so nevladne organizacije v Republiki srbski, ki združujejo nekdanje taboriščnike in družine ubitih vojakov, nad aretacijo ogorčeni. Ocenili so, da je Srbija s tem stopila na stran tistih, ki so krivi za razpad nekdanje Jugoslavije.

Tudi Bakir Izetbegović, bošnjaški član tričlanskega predsedstva Bosne in Hercegovine, je aretacijo Mladića, za katerega je dejal, da se je skrival kot kakšen strahopetec, pozdravil. Dejal je, da so pri njej sodelovale tudi določene bosanske službe. Izrazil je upanje, da bo aretacija omogočila novo obdobje v odnosih s Srbijo.

Mladić naj odgovarja za vse svoje strašne zločine
Nad aretacijo je veliko veselje izrazil tudi hrvaški član predsedstva Željko Komšić, ki pričakuje, da bo Mladić odgovarjal za vse svoje strašne zločine, saj so nekateri že izgubljali upanje, da se bo to dejansko kdaj zgodilo. Je pa opozoril, da okoliščine aretacije nakazujejo, da so srbske oblasti vedno vedele, kje je Mladić.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je dejal, da aretacija pomeni izpolnjevanje mednarodnih obveznosti iz daytonskega mirovnega sporazuma in dodal, da institucije Republike srbske niso nikoli in ne bodo nikoli branile kogar koli, ki je storil vojne zločine. Ob tem pa je izrazil upanje, da se bodo pred roko pravice kmalu znašli tudi Atif Dudaković, Naser Orić in drugi visoki politični funkcionarji in generali vojske BiH, saj bi to pomenilo, da ima BiH možnost, da na resnici zgradi nujno potrebno zaupanje.

Odzivi v BiH-u