Fritzla so objektivi fotografov ujeli med odmorom. Foto: Reuters
Fritzla so objektivi fotografov ujeli med odmorom. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Medijski šotor pred sodiščem v St. Pöltnu. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Okoli 200 novinarjev z vsega sveta v St. Pöltnu spremlja sojenje Fritzlu. Foto: Reuters
Drugi dan sojenja Fritzlu

Dopisnik RTV Slovenija iz Avstrije Lojze Kos, ki v St. Pöltnu spremlja sojenje človeku, ki je imel svojo hčer zaprto v kleti, jo posiljeval in imel z njo tudi sedem otrok, meni, da si dogodek sicer res zasluži veliko pozornost, toda po mnenju opazovalcev bi morali mediji poročati predvsem o dogodku samem in manj o čustvenem ozadju in črni kroniki.

Sodišče je zato samo poskrbelo za red in objektivnost in med zaslišanji in predvajanjem videoizjave žrtve Elizabeth izločilo vse medijske poročevalce iz sodne dvorane. Prav zaradi tega sojenje poteka nemoteno, porotniki pa niso izpostavljeni medijskemu pritisku.

Sodni strokovnjaki menijo, da ves medijski trušč ne bo vplival na izrek končne sodbe, ki je seveda znana. Fritzl bo za svoja grozovita dejanja dobil zasluženo kazen, dosmrtno ječo, meni Kos.

Gre za avstrijski sindrom?
Glede odmevnosti dogodka med Avstrijci pa pravi, da je dogodek šokiral prav vse. Ljudi je delno sram. "Mnogi so mi v intervjujih dejali, da gre za avstrijski sindrom in nekako namignili na širšo družbeno krivdo, na vzroke, ki so del avstrijske identitete, skratka, ne gre toliko za občutek kolektivne krivde, temveč bolj za kritiko javnih ustanov, socialnih služb in humanitarnih institucij, ki so v primeru afere Frizl povsem odpovedale," končuje Kos.

"Pošast iz Amstettna" še vedno za masko
Tudi drugi dan sojenja v St. Pöltnu je Fritzl pred novinarji svoj obraz skrival za odprtim fasciklom, a so ga objektivi le ujeli, potem ko se je na sojenje vračal z odmora. Tokrat so na sojenju gledali 11 ur trajajoče pričanje hčerke Elizabeth, dele tega pa so si lahko ogledali že v ponedeljek. A podatki o posnetkih niso pricurljali v medije, ki so že prej Fritzla označili za "pošast iz Amstettna".

Pozorno spremljal pričanje žrtve
Tiskovni predstavnik sodišča je sporočil, da je Fritzl posnetke pričanja pozorno spremljal. Pred sodiščem je nastopil tudi neonatolog z namenom, da razjasni vprašanje, ali je Fritzl odgovoren za smrt novorojenčka, ki mu ni nudil potrebne zdravniške pomoči. Kot je še sporočil predstavnik sodišča, naj bi bilo sojenje odslej odprto za javnost.

Psihiatrična pomoč
Zaradi bojazni, da bi si skušal vzeti življenje, je Fritzel v oskrbi psihiatra, ki ga spremlja pred in med sojenjem. "Psihiatrično pomoč mu nudimo, da bi se lahko soočil s sojenjem," je o človeku, ki se je znašel na naslovnicah medijev po svetu in naj bi bil zaradi tega močno osramočen, dejal upravnik zapora v St. Pöltnu, kjer konec sodnega procesa čaka Fritzl.

Porota, ki jo sestavlja šest moških in šest žensk, naj bi odločitev o sodbi sprejela že v četrtek. Če bodo odločili, da je Fritzl kriv umora, mu grozi dosmrtna kazen, za zasužnjevanje pa je zagroženih od deset do 20 let za zapahi. Obtožen je namreč umora enega izmed otrok, ki mu jih je Elizabeth rodila v ujetništvu.

T. V./M. R.

Drugi dan sojenja Fritzlu