Oblasti bijejo hud boj proti kartelom, ki ne izbirajo metod, da bi ohranili svoj položaj. Foto: EPA
Oblasti bijejo hud boj proti kartelom, ki ne izbirajo metod, da bi ohranili svoj položaj. Foto: EPA
Krvav spopad med mamilarskim kartelom in mehiško policijo

Do spopada je prišlo, ko so se varnostne sile odzvale na poziv, da je blizu mesta Tanhuato eden izmed rančev tarča napada. Ko so prišli do posestva, je nanje streljala večja skupina oboroženih moških. Policistom so prišle na pomoč dodatne policijske enote in zračne sile, po treh urah spopadov, v katerih je umrlo 43 ljudi, še en policist pa je ranjen, pa so policisti prijeli še tri člane združbe in našli večje število kosov strelskega orožja.

Oblasti že leta bojujejo krvavo vojno z najvplivnejšim kartelom na tem območju Cartel de Jalisco Nueva Generacion, ki se je v zadnjih letih močno okrepil, zaradi česar je Michoacan poleg Jalisca postala ena najbolj nasilnih mehiških držav. Člani kartela, ki se bojujejo za prevlado z rivalskim kartelom iz Michoacana, naj bi v zadnjih dveh mesecih ubili najmanj 20 policistov. Januarja je policija sporočila, da je aretirala enega izmed vodij kartelov, kar je izzvalo oster odziv združbe, ki je na začetku tega meseca sestrelila vojaški helikopter, aprila pa iz zasede 15 policistov.

Gre za enega najhujših spopadov med združbami in varnostnimi silami v zadnjih treh letih, ko je na oblasti predsednik Enrique Pena Nieta. Ta je ob nastopu mandata decembra 2012 napovedal konec dolgoletnega nasilja mamilarskih združb, v katerem naj bi od leta 2007 umrlo več kot 100.000 ljudi.

Krvav spopad med mamilarskim kartelom in mehiško policijo