Merklova je dejala, da Nemčija ne more živeti nad svojimi sposobnostmi. Foto: EPA
Merklova je dejala, da Nemčija ne more živeti nad svojimi sposobnostmi. Foto: EPA
Evri
Nemški primanjkljaj v letu 2009 je znašal 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), letos pa naj bi narasel na 5 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Nemška kanclerka Angela Merkel je predstavitev varčevalnega svežnja pospremila z besedami, da so časi resni in težki. "Nemčija ima neverjetno priložnost, da postane zgled," je dejala Merklova. Varčevalni program nima alternative, je dejala. Drastično zmanjšanje izdatkov je napovedala predvsem na področju sociale, kjer naj bi privarčevali 30 milijard evrov, vlada pa zaradi krize v evroobmočju ne načrtuje zvišanja davka na dodano vrednost in dohodnine, je zatrdila kanclerka.

Nižanje socialnih podpor
Področje socialnih izdatkov, ki predstavlja več kot polovico nemškega proračuna, naj bi bilo bolj ciljno usmerjeno in učinkovitejše. Vlada namerava med drugim znižati podporo za pomoč brezposelnim in znižati otroški dodatek.

Manj vojakov
Koalicija želi tudi korenito prestrukturirati zvezno vojsko. Minister za obrambo Karl-Theodor zu Guttenberg je dobil navodilo, da do začetka septembra preuči možnost znižanja števila vojakov za 40.000, na 210.000.

Krčenje javne uprave
Država bo pri varčevalnih ukrepih za zgled. Število zaposlenih v službah zvezne vlade naj bi se do vključno leta 2014 znižalo za 15.000. Hkrati se bodo morali zvezni uradniki leta 2011 odpovedati načrtovanemu zvišanju božičnice, kar pomeni znižanje prihodkov za 2,5 odstotka.

Davek za jedrske elektrarne
Varčevanju se ne bo moglo izogniti niti gospodarstvo. Jedrski koncerni Eon, RWE, Vattenfall in EnBW bodo morali zaradi podaljševanja delovne dobe elektrarn po novem plačevati nov davek na gorilne elemente v skupni višini 2,3 milijarde evrov letno. Hkrati bodo ukinili subvencije za posebej energetsko učinkovita podjetja.

Dajatve za potnike v letalskem prometu
V letalskem prometu napovedujejo novo dajatev za vsakega potnika, ki bo letel s kakšnega nemškega letališča. Vlada načrtuje, da bo s tem dobila dodatno milijardo evrov proračunskih prihodkov. Dodatno bodo obremenjene banke; najpozneje leta 2012 bodo morale začeti plačevati novo dajatev, če pred tem v Evropi in po svetu ne bo rešitve.

Kritiki: Krčenje nemškega proračuna nepotrebno
Številni ekonomisti, med njimi nobelovec Paul Krugman, so zelo kritični do nemškega načrta. Trdijo, da je pri tako številnih južnoevropskih vladah, ki so pod pritiskom trgov, da zmanjšajo izdatke, zadnja stvar, ki jo potrebuje evropsko gospodarstvo, krčenje nemškega proračuna.

Evropske partnerice, kot je Francija, so Nemčijo v zadnjih mesecih kritizirale zaradi sprejemanja politik, ki manjšajo porabo v Nemčiji in še povečujejo neravnovesje v 16-članskem evroobmočju.

Merklova mora prepričati še parlament
Merklova upa, da bo sveženj varčevalnih ukrepov obnovil prepričanje o njenih voditeljskih sposobnostih, o katerih je opozicija v zadnjih mesecih javno podvomila zaradi načina, kako je kanclerka upravljala krizo v evroobmočju z zavlačevanjem pomoči Grčiji. Merklova mora zdaj parlament in nemške sindikate prepričati, da podprejo varčevanje.