Hrvaški predsednik meni, da je treba doseči spravo glede dogodkov polpretekle zgodovine. Foto: EPA
Hrvaški predsednik meni, da je treba doseči spravo glede dogodkov polpretekle zgodovine. Foto: EPA
Danilo Türk in Stipe Mesić
Slovensko-hrvaške odnose že od začetka pesti nerešeno vprašanje meje med državama. Foto: EPA

Večkrat predlagano spravno dejanje med tremi narodi na krajih spomina grozot iz polpretekle zgodovine je mogoče pripraviti pod pogojem, da se na tako dejanje dobro pripravimo, saj v takih primerih ni popravnega izpita, je v pogovoru za italijanski Il Picolo povedal Mesić. Zagreb je že izrazil pripravljenost na dvostranska srečanja voditeljev treh držav, a odgovora iz Rima še ni prejel.

Obstajata le dve poti
Hrvaški predsednik meni, da sta odprti le dve možnosti: "Organizirati dejanje, kot se spodobi, s čimer bi dokazali, da želimo počastiti nedolžne žrtve, ne da bi na isto raven postavili fašizem in tiste, ki so se borili proti fašizmu, tako da vsi, brez izjeme, priznamo zgrešena dejanja posameznih strani; ali pa bomo prisiljeni popustiti tistim, ki šest desetletij po koncu druge svetovne vojne želijo delati zgodovinski revizionizem, s čimer bomo izgubili edinstveno priložnost."

Optantsko vprašanje rešeno z osimskim sporazumom
Vprašanje zahtev po odškodninah oziroma vrnitvi nepremičnin italijanskim optantom je rešeno z osimskim sporazum iz leta 1975 med Italijo in takratno Jugoslavijo, katere država naslednica je tudi Hrvaška, je dejal Mesić.

Slovensko-hrvaški odnosi stvar celega EU-ja
O slovensko-hrvaških odnosih je Mesić mnenja, da bi se moral s tem vprašanjem ukvarjati cel EU, dobrodošlo bi bilo tudi italijansko posredovanje. "Mi smo pripravljeni tudi na dvostransko srečanje, čeprav verjamemo, da ne bi imelo nobenega smisla brez prisotnosti in soudeležbe predstavnikov EU-ja. Že leta se skušamo spoprijeti z odprtimi vprašanji, ki so gotovo rešljiva - seveda če za to obstaja politična volja -, čeprav nam do zdaj to ni uspelo. V tej patpoziciji že dalj časa predlagamo arbitražo pred mednarodno ustanovo in se že zdaj obvezujemo, da bomo spoštovali katero koli odločitev tega sodišča. Seveda bi šlo za razsodbo, ki bi bila v skladu z mednarodnim pravom. Od nas zahtevati, da se že vnaprej odpovemo dokazom, s katerimi nameravamo utemeljevati svoje stališče, bi lahko bilo videti celo smešno, če vprašanje ne bi bilo tako resno," je povedal Mesić.

T. V.