Protestniki pred ameriško ambasado v Londonu so 17. februarja 2009 protestirali za izpustitev zapornika Binyama Mohameda iz Guantanama. Foto: EPA
Protestniki pred ameriško ambasado v Londonu so 17. februarja 2009 protestirali za izpustitev zapornika Binyama Mohameda iz Guantanama. Foto: EPA
David Milliband
Foto: EPA

Prizivno sodišče je namreč vladi odredilo, da mora objaviti sporni dokument, v katerem piše, da so bile britanske oblasti seznanjene z ameriškim mučenjem britanskega državljana Binyama Mohameda, a glede tega niso storile ničesar. Objavo obveščevalnih informacij, ki so strnjene v sedmih odstavkih, poskušata preprečiti celo zunanji minister Velike Britanije David Milliband in notranji minister Alan Johnson.

Zadnji je za The Guardian izjavil: "Obtožbe, da varnostne obveščevalne službe lahko uporabljajo tudi metode mučenja, so sramotne, neresnične, zato jih odločno zanikamo." Generalni direktor obveščevalne službe MI5 Jonathan Evans je dejal, da so obtožbe "nasprotne resnici". MI5 je po njegovih besedah "le varoval državo pred sovražniki". V časopisu Telegraph je zapisal: "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo varovali državo pred napadi teroristov. V ta namen bomo uporabili vsa sredstva, ki jih imamo na razpolago ... Prav tako bodo naši sovražniki uporabili vsa orodja, ki jih imajo na razpolago, da nas bodo napadli. To ne pomeni le bombnih napadov in napadov s streljanjem ali z letala, temveč tudi propagando."

Kultura zatiranja
Med drugim je o morebitnih posledicah, ki bi jih lahko povzročila objava spornega poročila, britansko prizivno sodišče opozoril celo priznani odvetnik Jonathan Sumption. Dejal je, da bi bila objava podatkov "izjemno škodljiva", saj bi dajala videz, "da varnostni odbor ne spoštuje človekovih pravic in svoboščin ter da jih s prisilnimi zasliševalnimi tehnikami krši". Sporno poročilo bi lahko javnost razumela tako, kot da so odgovorni na MI5 "namerno zavajali parlamentarno preiskavo in varnostni odbor o obtožbah o mučenju", kar bi pomenilo, da obveščevalna služba "goji kulturo prikrivanja".

Najprej so ga rezali, nato polivali z vročo vodo
V Etiopiji rojen 31-letni Mohamed je pridobil status begunca v Veliki Britaniji leta 1994. Leta 2002 so ga aretirali v Pakistanu zaradi ugotovljenih nepravilnosti glede njegove vize in ga predali ameriškim oblastem. Te so ga istega leta - oblečen naj bi bil le v plenice - skrivno prepeljale v Maroko. Tam so ga po njegovih besedah mučili. Zasliševalci naj bi ga med drugim spraševali predvsem o njegovem življenju v Londonu. "Takšna vprašanja bi mi lahko zastavila le britanska obveščevalna služba," je dejal Mohamed. Mučili so ga tudi tako, da je moral poslušati glasno glasbo, ga rezali po telesu in mu na rane polivali vročo vodo. Po njegovih besedah so ga privezali tudi na strop, tako da je visel z glavo proti tlom. Američani so ga dve leti pozneje prepeljali v zapor Guantanamo na Kubi, od koder so ga izpustili februarja 2009.