Budistična večina v Mjanmaru trdi, da so muslimani priseljenci iz Bangladeša, ki naj se vrnejo nazaj. Foto: EPA
Budistična večina v Mjanmaru trdi, da so muslimani priseljenci iz Bangladeša, ki naj se vrnejo nazaj. Foto: EPA
Požgani domovi muslimanske manjšine v državi Rakhine v Mjanmarju
Po nemirih leta 2012 so se incidenti in nasilje nad muslimani razširili tudi na ostale dele Mjanmarja. Foto: EPA

Osrednja vlada v Rangunu in lokalne oblasti v državi Rakhine zanikajo pokol, so pa priznali, da so se v najbolj zahodni državi Mjanmara zgodili nekateri incidenti. Območje ob meji z Bangladešem sta z dovoljenjem oblasti obiskala dva uradnika mednarodnih humanitarnih organizacij, ki sta za BBC potrdila, da sta našla dokaze o številnih pobojih.

Mesec dni nemira na zahodu države
Skupina za uveljavitev človekovih pravic Fortify Rights trdi, da se je v zadnjih petih dneh preteklega tedna zgodila vrsta napadov budističnih Rakhinov nad muslimanskimi Rohingyji. Pred dobrim mesecem so v Mjanmaru poročali o spopadih zatirane manjšine s policijo v okrožju Maungdaw.

100 tisoč beguncev v nemirih leta 2012
Nemirno obmejno pokrajino na zahodu nekdanje Burme so leta 2012 pretresli etnično-verski spopadi, v katerih je bilo ubitih 200 ljudi, več kot sto tisoč ljudi pa je bilo razseljenih. Najnovejše nasilje se je razplamtelo, potem ko so začele krožiti govorice, da je bilo ubitih več Rohingyjev, ki so skušali pobegniti prek meje v zanje varnejši Bangladeš. Sledilo je izginotje lokalnega policista, ki je bil domnevno ubit.

Nekateri viri: dvakrat več žrtev
Sledili so maščevalni pohodi večinskih Rakhinov, ki so s pomočjo varnostnih sil izvedli več krvavih napadov v vaseh Du Char in Yar Tan. Po poročanju BBC-jevega novinarja Jonaha Fisherja je ocena 30 mrtvih preskromna, nekatera poročila govorijo celo o najmanj 70 mrtvih, tudi ženskah in otrocih.

Po poročilu Združenih narodov je narod Rohingya ena najbolj preganjenih manjšin, saj se naroda, ki je soroden z indijskimi in govori indo-evropski jezik otepa tako Mjanmar kot tudi Bangladeš, zaradi česar na primer več kot 400 tisoč Rohingyajev živi in dela v Savdski Arabiji, na tisoče drugih pa je raztepenih povsem svetu.