Foto:
Foto:

Ker Kima dolgo ni bilo na spregled, izpustil pa je tudi pomembno vojaško parado ob 60. obletnici ustanovitve komunistične Severne Koreje, so se pojavile govorice, da je avgusta doživel možgansko kap in moral prestati operacijo, zaradi česar naj ne bi bil več sposoben voditi te azijske totalitarne trdnjave.

Francoski zdravnik potrdil kap
Da je Kim res prestal možgansko kap je pred dvema tednoma potrdil francoski zdravnik, ki je severnokorejskega voditelja konec oktobra pregledal v Pjongjangu, vendar je zatrdil, da Kim ni bil operiran. Po njegovih besedah je Kim vseskozi opravljal svoje dolžnosti.

Severnokorejske oblasti so v zadnjem času vse skeptike skušale prepričati z objavo nizov fotografij, na katerih je Kima videti v družbi vojakov, delavcev in kmetov med obiski vojaških objektov, tovarn in kolektivnih farm, čeprav ni bilo jasno, kdaj so bile fotografije posnete.

Glasno vzklikanje Kimu
Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je poročala, da se je Kim udeležil koncerta in ko se je pojavil, ga je vsa množica glasno pozdravila in mu zaželela dobrodošlico. Čeprav velja Severna Koreja za eno najbolj izoliranih držav na svetu, pa je po mnenju poznavalcev večina prebivalcev slišala govorice o Kimovi bolezni.

G. V.