Družina umorjene študentke je z razsodbo zadovoljna. Foto: EPA
Družina umorjene študentke je z razsodbo zadovoljna. Foto: EPA

Umor 21-letnice, ki je bila na študijski izmenjavi v Italiji, je lani dvignil veliko prahu v Italiji in Veliki Britaniji. Njeno truplo so našli v njenem stanovanju 2. novembra lani, kot je pokazala obdukcija, pa je bila spolno zlorabljena, preden ji je morilec prerezal vrat. Sodnik Paolo Micheli je odločil tudi, da morata na sodišču zaradi umora odgovarjati tudi 24-letni Raffaele Sollecito in 21-letna Amanda Knox, sicer sostanovalka umorjene. Tožilec je namreč dokazoval, da je Kercherjeva umrla med spolnimi igricami, v kateri so sodelovali Sollecito, Knoxova, Guede in Kercherjeva.

Lyle Kercher je po obsodbi dejal, da je z odločitvijo sodišča zadovoljen. "Ne morete biti srečni, prav tako pa ne tudi razočarani." Njegova sestra Stephanie je dodala, da je za družino težko leto. Guede je že napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

Guede, ki ima državljanstvo Italije in Slonokoščene obale, je privolil v hiter proces, ker se je bal, da bi Sollecito in Knoxova, ki sta bila nekoč par, sklenila zavezništvo proti njemu. Kot je povedal med sojenjem, je bil med umorom v stanovanju, vendar je zanikal, da bi storil zločin. Njegovi odvetniki so trdili, da so morilsko orožje našli v hiši Sollecita, na njem pa sledi DNK-ja Knoxove. Odvetniki Sollecita trdijo, da študentke ni mogel umoriti, ker je v času umora doma nalagal risanko.

Proces proti Knoxovi in Sollecitu, ki sta že več kot leto dni za rešetkami, se bo začel 4. decembra, sodnik pa bo v kratkem odločil, ali lahko začetek sojenja počakata v hišnem priporu.

K. T.