Foto:
Foto:
Pripadniki Sforja

Njegov odvetnik Josip Muselimović, je dejal, da so Jelavića prijeli okoli 5. ure zjutraj v njegovem stanovanju v Mostarju.

Federacija BiH-a je proti Jelaviću, ki je predsednik HDZ-ja v BiH-u, maja 2001 vložila kazensko prijavo zaradi ogrožanja ozemeljske celovitosti in rušenja njene obrambe.

Prijete sumijo nelegalnih poslov poveznih s Hercegovačko banko
Notranje ministrstvo Federacije BiH-a pa je sporočilo, da so omenjene aretacije Jelavića, Prceja in Rupčića povezane s kriminalnimi dejavnostmi v zvezi z ustanovitvijo in poslovanjem nekdanje Hercegovačke banke.

Predstavniki mednarodne skupnosti v BiH-u so spomladi 2001 blokirali račune Hercegovačke banke in zasegli nekaj dokumentov banke. Banko, ki naj bi finančno podpirala hrvaške skrajneže, so zaprli.

Nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti Wolfgang Petritsch je takrat še predsednika HDZ BiH Jelavića s položaja hrvaškega člana predsedstva BiH-a odstavil marca 2001, potem ko so nacionalistične stranke, združene v Hrvaški narodni zbor (HNS) pod vodstvom HDZ BiH razglasile začasno hrvaško samoupravo na območjih v BiH-u z večinskim hrvaškim prebivalstvom in niso več priznavale oblasti Federacije BiH-a.