Eksplozija brezpilotnega letalnika nad Kijevom. Foto: Reuters
Eksplozija brezpilotnega letalnika nad Kijevom. Foto: Reuters

"Nad območjem Kijeva in na obrobju prestolnice je bilo v dveh valovih sestreljenih več kot 40 brezpilotnih letalnikov," so sporočile ukrajinske oblasti in dodale, da niti en dron v Kijevu ni zadel cilja, so pa razbitine poškodovale strehe, okna in fasade 13 stanovanjskih objektov na območju.

Po podatkih ukrajinskih zračnih sil je ruska vojska v napadih preteklo noč uporabila skupno 89 brezpilotnikov, ukrajinska zračna obramba pa je vse sestrelila. Prestregli so tudi rusko manevrirno raketo Ch-59, ki je bila izstreljena na južno regijo Mikolajev.

Po navedbah ukrajinske vojske je šlo za enega najobsežnejših napadov iz zraka od začetka ruske vojne pred dvema letoma. "To je eden največjih napadov z brezpilotnimi letali šahed-131/136," so sporočile letalske sile in navedle vrsto brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, za katere trdijo, da jih je Rusija uporabila za napade na Ukrajino.

Skupno je bil Kijev s tremi milijoni prebivalcev ponoči več kot osem ur v zračni pripravljenosti. Vodja kijevske vojaške uprave Sergij Popov je dejal, da je bil to že sedmi napad z brezpilotnimi letali na prestolnico v juliju.

O napadih ruskih dronov so poročali tudi iz drugih delov Ukrajine. Šest naj bi jih sestrelili nad regijo Dnipropetrovsk na jugovzhodu, še štiri pa nad regijo Mikolajiv na jugu države.

Tiskovni predstavnik ukrajinske obveščevalne službe je prejšnji teden v pogovoru za Reuters povedal, da je Rusija v zadnjem času začela uporabljati nove poceni brezpilotne letalnike, od katerih so nekateri opremljeni s kamerami za snemanje položajev ukrajinske protiletalske obrambe, drugi pa služijo za vabe.