Pristaši umorjene Butove so se zbrali v Ravalpindiju, na mestu, kjer je bila umorjena, in molili zanjo. Foto: Reuters
Pristaši umorjene Butove so se zbrali v Ravalpindiju, na mestu, kjer je bila umorjena, in molili zanjo. Foto: Reuters
Pervez Mušaraf
Mušaraf je včeraj prek TV-zaslonov nagovoril državljane. Foto: EPA

Kljub temu pa je predsednik povedal, da ne verjame, da želita vlada in obveščevalne agencije prikrivati informacij o četrtkovem umoru Butove, zaveda pa se, da še vedno ostajajo nejasnosti glede vzroka smrti opozicijske voditeljice.

"Nihče ne sme dajati izjav, če ni stoodstotno prepričan vanje. Prav to je pogosto naša napaka," je dejal Mušaraf na tiskovni konferenci in dodal, da si morajo vsi prizadevati za nove dokaze o atentatu na Benazir Buto.

Pomoč londonskih strokovnjakov
Prav zato je Mušaraf sprejel ponudbo britanskega premierja Gordona Browna, ki bo v Pakistan poslal ekipo londonskih detektivov, da bi pomagali razjasniti, kaj se je zgodilo na shodu v Ravalpindiju. Člani stranke Butove, Pakistanske ljudske stranke (PPP), želijo širšo preiskavo umora, v kateri bi sodelovali tudi Združeni narodi.

Kriza se po enem tednu umirja
Razmere v Pakistanu so se nekoliko umirile, saj ni novih poročil o nasilju, čeprav se dve glavni opozicijski stranki ne strinjata z odločitvijo volilne komisije, ki je parlamenatrne volitve z osmega januarja prestavila na 18. februar.

Bruselj se ni opredelil
Evropska komisija se je na novico o preložitvi volitev odzvala zadržano, saj je poudarila, da je "glavni cilj napredek na poti do demokracije v Pakistanu", Bruselj pa je zadržan tudi do pomoči britanskih detektivov v Pakistanu. "To je dvostranska zadeva," je povedala predstavnica komisije Christiane Hohmann. Evropska unija je že pred atentatom na Butovo v državo poslala misijo za opazovanje volitev, o njeni usodi pa bo v prihodnji dneh odločila evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner.

A. P.