Pakistanski predsednik se spopada z eno najhujših kriz v državi. Foto: EPA
Pakistanski predsednik se spopada z eno najhujših kriz v državi. Foto: EPA
Vlada je za umor Butove obtožila Al Kaido, medtem ko je opozicija prepričana, da za njim stojijo vladne sile. Foto: Reuters

"Z gotovostjo lahko zatrdim, da so ti ljudje Benazir Buto napravili za mučenico," je Mušaraf dejal v televizijskem govoru. Ob tem se je zahvalil britanskemu premierju Gordonu Brownu, ki je ugodil njegovi prošnji, da pri preiskavi umora nekdanje premierke in opozicijske voditeljice sodelujejo detektivi Scotland Yarda. S tem bodo lahko po njegovih besedah odpravili vse dvome glede odgovornosti za atentat. Smrt Butove je predsednik označil za veliko tragedijo za Pakistan.

Preložitev volitev
Pakistanska volilna komisija je parlamentarne volitve, ki bi morale biti 8. januarja, prestavila na 18. februar. Za nov datum volitev so se oblasti odločile zaradi napetosti in nasilja, ki je izbruhnilo po četrtkovem atentatu na Butovo in v katerem je do zdaj umrlo 47 ljudi. Mušaraf je napovedal, da bodo poslali dodatne vojake, ki bodo zagotovili miren potek volitev.

Predsednik volilne komisije Kazi Muhamed Faruk je izjavil, da je nasilje onemogočilo izvedbo volitev, zato jih bodo organizirali po koncu svetega meseca muharama, ki se začne prihodnji teden. Dodal je še, da je bilo v nemirih zažganih veliko materiala in prostorov, v katerih bi morala biti volišča, predvsem v pokrajini Sind, od koder je bila doma Butova.

Zardari: Obupni poskusi Mušarafa
Člani Pakistanske ljudske stranke (PPP), na čelu katere je Benazir zamenjal njen sin Bilawal Zardari, in opozicijska stranka nekdanjega premierja Navaza Šarifa se s preložitvijo volitev ne strinjajo, saj trdijo, da vsakršno zavlačevanje volitev pomeni vodo na mlin predsednika Perveza Mušarafa. "Nobenega utemljenega razloga ni, da volitve ne bi mogle biti izpeljane osmega januarja. To so le Mušarafovi poskusi iz obupa, da bi se izognil porazu," je bil jasen Raza Rabbani, namestnik sekretarja PPP-ja.

Vladni predstavniki pa trdijo, da si želi PPP čimprejšnje volitve predvsem zato, ker računa na glasove zaradi simpatije in sočustvovanja ob izgubi svoje predsednice.

Je Butova vedela preveč?
Eden izmed pomočnikov Butove je v torek dejal, da je bila nekdanja premierka ubita zato, ker naj bi načrtovala srečanje z dvema ameriškima odvetnikoma, na katerem naj bi jima izročila 160 strani dolgo poročilo o tem, na kakšne načine namerava vlada goljufati pri volitvah. Mušarafovi predstavniki so te namige označili za "smešne".

A. P.