Podporniki zmagovalca so po objavi izidov v nedeljo zvečer slavili zmago na ulicah glavnega mesta Banjul.

Barrow, ki je pred petimi leti prvič postal predsednik Gambije, s čimer se je končala več kot 20-letna diktatura, je tokrat na volitvah zbral več kot 53 odstotkov glasov. Njegov glavni izzivalec Ousainou Darboe jih je dobil 27,7 odstotka, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila volilna komisija.

Sobotne predsedniške volitve, prve, odkar je nekdanji diktator Yahya Jammeh pobegnil v izgnanstvo, veljajo za ključne za mlado demokracijo v Gambiji.

Barrow je bil deležen bučnih ovacij, ko je v nagovoru z "velikim občutkom veselja in ponižnosti" pozval svoje privržence, naj spoštujejo tiste, ki so glasovali za njegove nasprotnike na "svobodnih, poštenih in preglednih volitvah". "Naredil bom vse, kar je v moji moči, in uporabil vse vire, ki so mi na voljo, da bo Gambija boljša država za vse nas," je dejal.

Pred razglasitvijo končnih izidov so trije Barrowovi protikandidati zavrnili delne rezultate. "V tej fazi zavračamo doslej objavljene volilne izide," so v skupni izjavi zapisali Darboe in še dva druga predsedniška kandidata. "Vsa dejanja so na mizi," so sporočili.

Vodja opazovalcev volitev iz Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS) Ernest Bai Koroma je v nedeljo pozval vse kandidate, naj v dobri veri sprejmejo izide volitev. "Ne bo zmagovalca ali poraženca, ampak samo en zmagovalec, gambijski narod," je dejal.

Tokratne volitve veljajo za test demokratične tranzicije v Gambiji, kjer je Jammeh vladal 22 let, potem ko je leta 1994 z državnim udarom prevzel oblast. Januarja 2017 je bil prisiljen v izgnanstvo v Ekvatorialno Gvinejo, potem ko ga je Barrow, takrat še relativno neznan, premagal na volitvah.

56-letni Barrow se je v tokratni tekmi za predsednika države spopadel s petimi protikandidati. Štetje glasov je potekalo počasi zaradi nenavadnega volilnega sistema. Ker je v Gambiji precej nepismenih, volivci glasujejo tako, da v skrinjico, označeno z barvo in fotografijo kandidata, odvržejo kroglico. To je praksa, ki sega še v čas, ko je bila Gambija britanska kolonija.

Številni od približno milijona volilnih upravičencev v državi, ki ima več kot dva milijona prebivalcev, upajo na izboljšanje življenjskega standarda po volitvah.

Gambija, ki jo skoraj v celoti obkroža Senegal, velja za eno najrevnejših držav sveta. Približno polovica prebivalstva po podatkih Svetovne banke živi z manj kot 1,90 dolarja na dan. Pandemija covida-19 je gospodarstvu države, ki je odvisno od turizma, zadala hud udarec.