Gruzijske sanje so pripravile shod v Tbilisiju. Foto: EPA
Gruzijske sanje so pripravile shod v Tbilisiju. Foto: EPA

Vodja populistične opozicijske koalicije Gruzijske sanje je na Trgu svobode v gruzijski prestolnici zbral množico ljudi, ki so vihteli gruzijske zastave in bili oblečeni v modro, barvo koalicije, ki bo na jesenskih parlamentarnih volitvah skušala premagati vladajočo stranko predsednika države Mihaila Sakašvilija.

"Obljubljam vam pravo politiko in prave korake. Ne bomo obljubljali nemogočega, ampak bomo skušali storiti vse, kar je mogoče," je dejal 56-letni Ivanišvili, čigar premoženje je ameriška revija Forbes ocenila na 6,4 milijarde dolarjev, s čimer je najbogatejši Gruzijec na svetu.

Milijarder brez gruzijskega državljanstva
V Gruzijskih sanjah je združenih več opozicijskih strank, ki se skušajo zoperstaviti Sakašviliju. Ta Gruzijo vodi od revolucije vrtnic leta 2003. Nedeljsko zborovanje je največji shod opozicije v Gruziji po letu 2009, ko se je na poziv opozicijskih politikov na ulicah zbralo na tisoče ljudi.

Sakašvili je Ivanišvilija označil za lutko v rokah Kremlja, opozicijski voditelj pa mu je nato odgovoril, da bo vse svoje imetje prodal v Rusiji. Ivanišvili trenutno sam ne more kandidirati, potem ko so mu oblasti lani odvzele gruzijsko državljanstvo, ker ima že francoskega in ruskega.

Glede na javnomnenjske ankete Gruzijske sanje za vladajočim Združenim nacionalnim gibanjem zaostajajo za okoli 20 odstotkov.