Novo vohunska afera bo nedvomno prilila olja ogenj rusko-gruzijskih odnosov. Foto: EPA
Novo vohunska afera bo nedvomno prilila olja ogenj rusko-gruzijskih odnosov. Foto: EPA
Mihail Sakašvili
Sakašvili je s svojimi željami po gruzijskem članstvu v Natu in EU-ju že dolgo let trn v peti Rusije. Foto: EPA

Po besedah gruzijskega notranjega ministrstva je vohunska mreža stara nekaj let in je začela delovati še pred rusko-gruzijsko vojno avgusta leta 2008. Gruziji je uspelo v rusko vojaško obveščevalno službo (GRU) vtihotapiti nekdanjega častnika sovjetske vojske, ki si je nato pridobil zaupanje zaposlenih v agenciji.

Za ruske vojaške obveščevalce naj bi delalo kar nekaj ljudi, ki so posredovali podatke o dobavah vojaške opreme Gruziji, številu pripadnikov varnostnih sil, podrobnosti o orožju in časovne razporede letov gruzijskih vojaških letal. Šest izmed devetih prijetih gruzijskih državljanov je pilotov v gruzijskih zračnih silah.

"Lahko rečemo, da so razkrili celotno mrežo," je zatrdil tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utiašvili in pojasnil, da so dosegli velik uspeh pri zavarovanju gruzijskih vojaških skrivnosti. Aretacije so po njegovem prepričanju velik udarec za rusko vojaško obveščevalno službo.

"Provokacija pred vrhom Nato-Rusija"
Odziv Rusije je bil po pričakovanju buren. To je "izmišljotina" in nihče izmed aretiranih nima ničesar opraviti z ruskimi varnostnimi službami, se je glasilo sporočilo iz Moskve. Rusko zunanje ministrstvo je Gruzijo obtožilo "provokacije" med pripravami na vrhunsko srečanje Nata in Rusije, ki bo čez dva tedna v Lizboni.

"Sakašvilijev režim trpi za kronično obsedenostjo z vohuni in s protiruskim razpoloženjem," je v izjavi za javnost sporočilo rusko zunanje ministrstvo in dodalo, da si Gruzija nenehno izmišlja škandale z namenom pridobivanja političnih točk doma in v tujini.

Odnosi med Moskvo in Tbilisijem so napeti od leta 2003, ko je z žametno revolucijo na oblast v Gruziji prišel prozahodno usmerjeni predsednik Mihail Sakašvili. Vrhunec napetih odnosov je bila kratka vojna avgusta leta 2008, ko so ruske sile zatrle gruzijsko vojsko, ki je hotela ponovno prevzeti nadzor nad separatisično pokrajino Južno Osetijo.

To ni prvi medsebojni vohunski škandal, saj so leta 2006 v Gruziji prijeli štiri ruske vojaške častnike in še 12 drugih ljudi. Moskva je takrat dejala, da gre za nezaslišano dejanje. Štiri Ruse so pozneje izpustili in so se vrnili nazaj v domovino.