Rusija je po vojni leta 2008 kot ena redkih držav priznala neodvisnost Abhazije in Južne Osetije in v obeh obdržala močno vojaško navzočnost. Foto: EPA
Rusija je po vojni leta 2008 kot ena redkih držav priznala neodvisnost Abhazije in Južne Osetije in v obeh obdržala močno vojaško navzočnost. Foto: EPA

Gruzija se je nekaj dni po kratkotrajni vojni avgusta leta 2008 z Rusijo obrnila na ICJ s trditvami, da je Moskva po razpadu Sovjetske zveze v Abhaziji in Južni Osetiji, separatističnih gruzijskih pokrajinah, ki ju nadzira Rusija, vodila kampanjo etničnega čiščenja Gruzijcev in kršila mednarodno konvencijo o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije. Ruske sile in separatistične milice so umorile več tisoč Gruzijcev in povzročile preselitev približno 300.000 ljudi, trdi Gruzija.

"Tbilisi vložil obtožbo, ker je izgubil vojno"
Rusija se je pred sodiščem, ki mora najprej odločiti, ali je sploh pristojno, da odloča v omenjenem sporu, opisala kot posrednica in mirovnica v sporu med Tbilisijem in odpadniškima pokrajinama. Zatrdila je tudi, da Tbilisi, vse dokler ni izgubil kratkotrajne vojne avgusta leta 2008, nikoli ni predstavil očitkov o etničnem čiščenju in da svojih trditev, preden se je obrnil na ICJ, ni skušal rešiti s pogajanji ali z oblikovanjem posebne komisije. Rusija je zato mnenja, da ICJ ni pristojen za presojanje o gruzijskih trditvah.

Gruzija se je na sodišče v Haagu s svojimi trditvami o etničnem čiščenju obrnila, potem ko je postalo jasno, da je propadla njena vojaška operacija, s katero je leta 2008 skušala znova prevzeti nadzor nad Abhazijo in Južno Osetijo, meni Rusija. Tbilisi zanika, da je primer povezan z vojno.

Gruzija na vrsti v torek
"Drugi cilj Gruzije je, da se predstavi kot žrtev spora, ki ga je sama začela," je v predstavitvi ruskega mnenja dejal vodja pravnih zadev na ruskem zunanjem ministrstvu Ciril Gevorgian.

Gruzija bo svoje stališče o pristojnosti ICJ-ja podala v torek. Kdaj bo sodišče, ki ureja spore med državami članicami Združenih narodov, odločalo o tem, ali je pristojno za ta primer ali ne, za zdaj ni znano.

Oktobra 2008 je sodišče izdalo začasno odločitev, naj se Moskva in Tbilisi vzdržita izvajanja ali podpiranja kakršne koli rasne diskriminacije na spornih ozemljih ali v bližini gruzijskega ozemlja. Decembra lani je Rusija vložila ugovor na pristojnost sodišča, da odloča v primeru.